Svetska banka: Srbija bi, uz ambiciozne reforme, mogla do stope rasta od 7%

Svetska banka

Beograd 18. decembar 2019. – Srbija bi mogla da ostvari dugoročni rast od 7% godišnje i da udvostruči dohodak po stanovniku u narednih deset godina ukoliko bude sprovela novi ambiciozan program reformi.

To je ocenjeno u Ekonomskom memorandumu za Srbiju „Nova agenda za privredni rast Srbije“ Svetske banke.

Da li je realno da Srbija ostvari rast od 7% godišnje? Aposlutno da.“, rekla je direktorka za Zapadni Balkan SB Linda Van Gelder na predstavljanju izveštaja.

Ona je navela da razume skepsu da li je tako nešto moguće, ali je podsetila da je Srbija već sprovela program ambicioznih i složenih reformi.

Van Gelder je ocenila da bi u uslovima rasta svetske privrede za Srbiju izazov bio da sprovede program koji bi omogućio rast na duži rok, a koji bi bio usmeren na povećanje ulaganja i produktivnosti i program kojim se podstiče pristup bolje plaćenim poslovima.

Direktorka globalne prakse u SB Galina Andronova Vinselet navela je da bi rast od 7% omogućio svakoj zemlji da  udvostruči dohodak.

Održavanje 7% rasta je težak posao, ali nije nemoguć zadatak za Srbiju„, navela je Andronova Vinselet.

Kako je dodala, ukoliko bi rast bio 5% godišnje, dohodak po glavi stanovnika bi se udvostručio, ali za oko 15 godina.

Na pitanje novinara da li je u Evropi zabeležen rast od 7% na duži period, nakon Drugog svetskog rata, ona je kazala da nije bilo takvog primera.

Održavanje 7% rasta svake godine u periodu od 10 godina nismo videli u Evropi, ali to ne znači da Srbija ne može da ga dostigne„, ocenila je Andronova Vinselet.

Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović podsetio je da BDP Srbije u realnim iznosima na nivou od pre raspada Jugoslavije.

Mi smo ove godine otprilike na novou iz 1990. godine, pa je naše početna osnova veoma niska i u tom smislu smatramo da su moguće značajno brže stope rasta„, rekao je Šestović.

On smatra da Srbiji tek sledi pravi oporavak i povećanje obima ekonomske aktivnosti u odnosu na ono gde je bila pre 30 godina.

Ove stope rasta o kojima pričamo su vrsta ambicije i cilja„, kazao je on i istakao da im treba pristupiti sa ambicijom i optimizmom.

Na pitanje novinara da li su stručnjaci SB prilikom izrade izveštaja bili svesni da su naredne godine u Srbiji redovni izbori, šef Kancelarije SB u Srbiji Stiven Ndegva naveo je da su to delimično uzeli u obzir.

On je naveo da izbori obično usporavaju ekonomske aktivnosti, ali i istakao da je jako bitno da se prihvati nova privredna agenda.

Izbori daju priliku za razgovore o ovakvim velikim reformama„, kazao je Ndegva i ocenio da izbori ne moraju da budu remetilački faktor, već vrsta mobilizacije i prilika da se stvori konsenzus u društvu da treba sprovesti novu privrednu agendu, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…