1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Svetska banka prognozira da će BDP Srbije u ovoj godini pasti za 2,5 odsto

Svetska banka prognozira da će BDP Srbije u ovoj godini pasti za 2,5 odsto

Svetska banka

Vašington, 09. jun 2020. – Pad BDP Srbije u 2020. godini, prema najnovijem izveštaju Svetske banke, biće 2,5 odsto.

Prognoza za region Zapadnog Balkana je da će BDP u tekućoj godini biti manji za 3,2 odsto.

U istoj prognozi predviđeno je da će ekonomski oporavak Srbije u 2021. godini biti izražen rastom BDP za 4 odsto, a u regionu za 4,6 odsto.

Prognoza se zasniva na uverenju da će biti obnovljeno poverenje potrošača i poslovno poverenje dok uticaj pandemije kovid-19 bude jenjavao, a politička nestabilnost ostane pod kontrolom.

Porast fiskalnih obaveza u regionu smanjile su prostor za fiskalnu podršku i oslabile su poslovnu klimu, ocenjuje Svetska banka.

Dalje zaoštravanje globalnih uslova finansiranja može značajno da poveća troškove servisiranja dugova, a to predstavlja poseban rizik u zemljama sa već visokim nivoom duga ili velikom potrebom za spoljnjim finansiranjem, pre svega u Albaniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, navedeno je u poglavlju koje je posvećeno zapadnom Balkanu.

Znatno pooštreni uslovi finansiranja takođe mogu stvoriti pritisak na korporativne bilanse, povećanje rizika i pokretanje bankrota.

Najveći pad ekonomije u regionu zapadnog Balkana za 2020. godinu prognoziran je za Hrvatsku – 9,3 odsto, dok bi iduće godine rast hrvatske ekonomije trebalo da bude 5,4 odsto.

Crna Gora suočiće se u tekućoj godini sa padom BDP za 5,6 odsto, dok bi iduće godine rast mogao da bude 4,8 odsto. Bosna i Hercegovina imaće pad BDP za 3,2 odsto, dok bi u narednoj godini ekonomskog oporavka rast trebalo da dostigne 3,4 procenta.

Za Severnu Makedoniju prognoziran je pad BDP za 2,1 odsto za ovu godinu, a oporavak za 3,9 naredne godine.

Pad BDP Albanije dostići će 5 odsto ove godine, a oporavak iduće godine 8 odsto. Navedeno je da će epidemija kovid-19 kao i nedavni zemljotres negativno uticati na turizam u Albaniji.

Bugarska će imati pad ekonomije za 6,2 odsto ove godine, a Rumunija za 5,7 procenata, dok je prognozirani rast naredne godine za Bugarsku 4,3 odsto, a za Rumuniju 5,4 odsto.

Svetska banka je u svom najnovijem izveštaju prognozirala smanjenje globalnog BDP za 5,2 odsto u 2020. godini i dugoročnu duboku recesiju što bi moglo da ostavi trajne negativne posledice na manja ulaganja, eroziju ljudskog kapitala zbog izgubljenog rada i školovanja, kao i fragmentaciju globalne trgovinske povezanosti.

Takođe, procenjuje se da će milioni ljudi skliznuti ispod granice siromaštva.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…