Svetska banka prognozira da će BDP Srbije u ovoj godini pasti za 2,5 odsto

Svetska banka

Vašington, 09. jun 2020. – Pad BDP Srbije u 2020. godini, prema najnovijem izveštaju Svetske banke, biće 2,5 odsto.

Prognoza za region Zapadnog Balkana je da će BDP u tekućoj godini biti manji za 3,2 odsto.

U istoj prognozi predviđeno je da će ekonomski oporavak Srbije u 2021. godini biti izražen rastom BDP za 4 odsto, a u regionu za 4,6 odsto.

Prognoza se zasniva na uverenju da će biti obnovljeno poverenje potrošača i poslovno poverenje dok uticaj pandemije kovid-19 bude jenjavao, a politička nestabilnost ostane pod kontrolom.

Porast fiskalnih obaveza u regionu smanjile su prostor za fiskalnu podršku i oslabile su poslovnu klimu, ocenjuje Svetska banka.

Dalje zaoštravanje globalnih uslova finansiranja može značajno da poveća troškove servisiranja dugova, a to predstavlja poseban rizik u zemljama sa već visokim nivoom duga ili velikom potrebom za spoljnjim finansiranjem, pre svega u Albaniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, navedeno je u poglavlju koje je posvećeno zapadnom Balkanu.

Znatno pooštreni uslovi finansiranja takođe mogu stvoriti pritisak na korporativne bilanse, povećanje rizika i pokretanje bankrota.

Najveći pad ekonomije u regionu zapadnog Balkana za 2020. godinu prognoziran je za Hrvatsku – 9,3 odsto, dok bi iduće godine rast hrvatske ekonomije trebalo da bude 5,4 odsto.

Crna Gora suočiće se u tekućoj godini sa padom BDP za 5,6 odsto, dok bi iduće godine rast mogao da bude 4,8 odsto. Bosna i Hercegovina imaće pad BDP za 3,2 odsto, dok bi u narednoj godini ekonomskog oporavka rast trebalo da dostigne 3,4 procenta.

Za Severnu Makedoniju prognoziran je pad BDP za 2,1 odsto za ovu godinu, a oporavak za 3,9 naredne godine.

Pad BDP Albanije dostići će 5 odsto ove godine, a oporavak iduće godine 8 odsto. Navedeno je da će epidemija kovid-19 kao i nedavni zemljotres negativno uticati na turizam u Albaniji.

Bugarska će imati pad ekonomije za 6,2 odsto ove godine, a Rumunija za 5,7 procenata, dok je prognozirani rast naredne godine za Bugarsku 4,3 odsto, a za Rumuniju 5,4 odsto.

Svetska banka je u svom najnovijem izveštaju prognozirala smanjenje globalnog BDP za 5,2 odsto u 2020. godini i dugoročnu duboku recesiju što bi moglo da ostavi trajne negativne posledice na manja ulaganja, eroziju ljudskog kapitala zbog izgubljenog rada i školovanja, kao i fragmentaciju globalne trgovinske povezanosti.

Takođe, procenjuje se da će milioni ljudi skliznuti ispod granice siromaštva.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…