1. Početna
  2. Vesti
  3. Svet
  4. Svetska banka podigla prognozu privrednog rasta za 2018.

Svetska banka podigla prognozu privrednog rasta za 2018.

Svetska banka

Vašington, 13. januar 2018. – Svetska banka podigla je svoju prognozu privrednog rasta za 2018. godinu pošto je 2017. godina bila solidnija nego što je od očekivala.

Posle 3,0 odsto 2017. godine, svetski bruto društveni proizvod (BDP) treba da ove godine poraste 3,1 odsto, a to je 0,2 procentna poena više nego što je prognozirano u junu za 2018. godinu, navela je Svetska banka

"Svetski privredni rast snažniji je nego što smo predvideli", rekao je za Frans pres Ajhan Kose, ekonomista u Svetskoj banci koja je takođe povećala za 0,3 procentna poena svoju procenu rasta za 2017. godinu.

Podvukao je da se povećanje rasta odnosi na sve oblasti sveta, počevši od „tri najveće“ SAD, evrozone i Japana. 

Po novim projekcijama privredna aktivnost  SAD-a porašće 2,5 odsto, dok je u junu bilo prognozirano 2,2 odsto. Bruto domaći proizvod evrozone treba da poraste za 2,1 odsto, a Japana 1,3 odsto.

Dve velike zemlje u brzom razvoju Brazil i Rusija koje su zabeležile rast u 2017. godini od 1,7 odsto, odnosno 1,0 odsto posle dve godine recesije, nastaviće oporavak i očekuje se da će ove godine beležiti privredni rast od 1,7 odsto, odnosno 2,0 odsto. 

Svetski privredni rast podstiču investicije, sektor proizvodnje i trgovinska razmena, dok zemlje izvoznice sirovina profitiraju od jačanja cena tih proizvoda, navela je Svetska banka, čije sedište je u Vašingtonu. 

"Jačanje svetske privrede je ohrabrujuće ali nije vreme za samozadovoljstvo", ipak je upozori predsednik Svetske banke Džim Jong Kim.

Banka je navela da bi naglo ograničenje svetskih finansijskih uslova ugrozile rast. Ona je ocenila da bi jačanje komercijalnih restrikcija i rast geopolitičkih tenzija mogli da utiču na smanjenje poverenja i ekonomske aktivnosti. 

Kako navodi agencija Frans pres, taj komentar se implicitno odnosi na komercijalnu politiku administracije američkog predsednika Donalda Trampa prema Kini kao i na pojačane tenzije izmedju SAD-a i Severne Koreje.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…