Svetska banka odobrila finansiranje programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine

Svetska banka

Vašington, 07. avgust 2020. – Svetska banka je, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, odobrila 123,2 miliona evra za prvu fazu programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine (SDIP).

Cilj ovog projekta je da ojača prekograničnu saradnju kroz upravljanje vodnim resursima i da unapredi plovnost vodnog puta i zaštitu od poplava.

Ovim programom, koji obuhvata tri priobalne zemlje sliva Save i Drine, kroz integrisani pristup finansiraće se aktivnosti usmerene na zaštitu od poplava, upravljanje životnom sredinom i modernizaciju luka duž koridora dve reke, radi povećanja njihove konektivnosti, navedeno je u saopštenju.

Projekat će, kako je istaknuto, takođe doprineti jačanju prekogranične saradnje i privrednog rasta zemalja regiona koje su dodatno ugrožene usled pandemije korona virusa.

Sliv Save i Drine ima značajan neiskorišćeni potencijal koji je pokretač privrednog rasta, regionalne konektivnosti, otpornosti na rizike usled klimatskih promena, socijalne kohezije i novih radnih mesta„, izjavila je regionalna direktorka SB za Zapadni Balkan Linda Van Gelder.

Kako je dodala, ova prekogranična saradnja ima potencijal da obezbedi korist lokalnim zajednicama i privrednim subjektima koji se nalaze u području rečnih slivova i stvori prilike koje će imati dalekosežan uticaj na privredu priobalnih zemalja.

Cilj programa je da ubrza regionalnu ekonomsku saradnju na Zapadnom Balkanu i ojača institucije i procedure za saradnju između priobalnih zemalja sliva Save i Drine.

Programske mere za ublažavanje rizika od poplava će povećati zaštićenu površinu za 300.000 hektara i obezbediti zaštitu od poplava na nivou stogodišnjih velikih voda za približno 400.000 stanovnika.

Projekat će takođe doprineti konektivnosti i plovnosti vodnog puta Save za više od 200 kilometara i poboljšati prekograničnu saradnju u oblasti upravljanja vodama kroz razmenu znanja između sektora i priobalnih zemalja.

Čitav program vredan je približno 332 miliona dolara i sprovodiće se u narednih deset godina kroz dve uzastopne faze koje će se delimično preklapati.

U okviru programa biće podržan dugoročni „klimatski pametan“ privredni rast i regionalna saradnja.

Srbiji je u prvoj fazi projekta odobreno 78,2 miliona evra, Bosni i Hercegovini 30 miliona, a Crnoj Gori 15 miliona za sliv Lima i Grnčara.

U prvoj fazi programa biće uključene Slovenija i Hrvatska kroz učešće u regionalnim studijama, regionalnom dijalogu, instrumentima za izgradnju kapaciteta i drugim srodnim aktivnostima, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…