1. Početna
  2. Vesti
  3. Svetska banka odobrila finansiranje programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine

Svetska banka odobrila finansiranje programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine

Svetska banka

Vašington, 07. avgust 2020. – Svetska banka je, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, odobrila 123,2 miliona evra za prvu fazu programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine (SDIP).

Cilj ovog projekta je da ojača prekograničnu saradnju kroz upravljanje vodnim resursima i da unapredi plovnost vodnog puta i zaštitu od poplava.

Ovim programom, koji obuhvata tri priobalne zemlje sliva Save i Drine, kroz integrisani pristup finansiraće se aktivnosti usmerene na zaštitu od poplava, upravljanje životnom sredinom i modernizaciju luka duž koridora dve reke, radi povećanja njihove konektivnosti, navedeno je u saopštenju.

Projekat će, kako je istaknuto, takođe doprineti jačanju prekogranične saradnje i privrednog rasta zemalja regiona koje su dodatno ugrožene usled pandemije korona virusa.

Sliv Save i Drine ima značajan neiskorišćeni potencijal koji je pokretač privrednog rasta, regionalne konektivnosti, otpornosti na rizike usled klimatskih promena, socijalne kohezije i novih radnih mesta„, izjavila je regionalna direktorka SB za Zapadni Balkan Linda Van Gelder.

Kako je dodala, ova prekogranična saradnja ima potencijal da obezbedi korist lokalnim zajednicama i privrednim subjektima koji se nalaze u području rečnih slivova i stvori prilike koje će imati dalekosežan uticaj na privredu priobalnih zemalja.

Cilj programa je da ubrza regionalnu ekonomsku saradnju na Zapadnom Balkanu i ojača institucije i procedure za saradnju između priobalnih zemalja sliva Save i Drine.

Programske mere za ublažavanje rizika od poplava će povećati zaštićenu površinu za 300.000 hektara i obezbediti zaštitu od poplava na nivou stogodišnjih velikih voda za približno 400.000 stanovnika.

Projekat će takođe doprineti konektivnosti i plovnosti vodnog puta Save za više od 200 kilometara i poboljšati prekograničnu saradnju u oblasti upravljanja vodama kroz razmenu znanja između sektora i priobalnih zemalja.

Čitav program vredan je približno 332 miliona dolara i sprovodiće se u narednih deset godina kroz dve uzastopne faze koje će se delimično preklapati.

U okviru programa biće podržan dugoročni „klimatski pametan“ privredni rast i regionalna saradnja.

Srbiji je u prvoj fazi projekta odobreno 78,2 miliona evra, Bosni i Hercegovini 30 miliona, a Crnoj Gori 15 miliona za sliv Lima i Grnčara.

U prvoj fazi programa biće uključene Slovenija i Hrvatska kroz učešće u regionalnim studijama, regionalnom dijalogu, instrumentima za izgradnju kapaciteta i drugim srodnim aktivnostima, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…