Svetska banka: Očekuje se najveći pad doznaka u novijoj istoriji

Svetska banka

Vašington, 17. jun 2020. –  Globalne doznake će u 2020. znatno opasti, za petinu, zbog ekonomske krize izazvane COVID-19 i mera uvedenih u borbi protiv te bolesti, prognozira Svetska banka.

Predviđeni pad, najveći u novijoj istoriji, uglavnom će biti posledica smanjenja zarada i pada zaposlenosti među radnicima migrantima koji su i najizloženiji gubitku posla i plate za vreme ekonomskih teškoća u zemljama u kojima rade.

Priliv doznaka u zemlje sa niskim i srednjim prihodima pašće, kako prognozira globlani kreditor, za 19,7%, na 445 milijardi dolara, što će za mnoga ranjiva domaćinstva biti veliki gubitak ključne finansijske linije.

Istraživanja pokazuju da doznake pomažu iskorenjivanju siromaštva u zemljama sa niskim i srednjiim prihodima, boljoj ishrani primalaca doznaka, većoj potrošnji za obrazovanje i smanjenju dečijeg rada. Zato će pad doznaka pogoditi porodice koje će manje trošiti na te stavke a više na zadovoljenje potreba za hranom i drugih osnovnih potreba.

Doznake su vitalni izvor prihoda za zemlje u razvoju. Predstojeća recesija zbog epidemije korona virusa ozbiljno će se odraziti na mogućnosti za slanje novca kući i zato je još značajnije da skratimo vreme za oporavak naprednih ekonomija„, ocenio je predsednik Grupe Svetska banka Dejvid Malpas (David Malpass).

On je istakao da doznake pomažu porodicama da se prehrane, leče i zadovolje osnovne potrebe dodajući da Svetska banka radi na tome da kanali za doznake ostanu otvoreni i da se tako zaštite najsiromašnije zajednice.

Očekuje se da priliv doznaka opadne u svim regionima a najviše u Evropi i Centralnoj Aziji, zatim u Podsaharskoj Africi i Južnoj Aziji.

Do osetnog pada će doći nakon što su u 2019. doznake u zemlje sa niskim i srednjim prihodima dostigle rekordne 554 milijarde dolara i bile su veće od priliva direktnih stranih investicija.

I pored velikog pada, očekuje se da priliv doznaka bude još značajniji izvor spoljnog finansiranja jer se kod direktnih stranih investicija predviđa još veći pad, za više od 35%.

Svetska banka procenjuje da će se u 2021. priliv doznaka u zemlje sa niski i srednjim prihodima oporaviti i porasti za 5,6%, na 470 milijardi dolara. Ipak, perspektive su neizvesne jer su neizvesne i prognoze uticaja epidemije na globalni rast.

U izveštaju objavljenom krajem aprila se navodi i da je u svetu prosečna cena slanja 200 dolara u prvom kvartalu 2020. ostala visokih 6,8%, što je samo neznatno manje nego 2019. Troškovi slanja su najveći za Podsharasku Afriku, oko 9%.

Brza akcija kako bi se olakšali slanje i prijem doznaka obezbediće neophodnu podršku migrantima i njihovim porodicama„, smatra vodeći autor izveštaja Dilip Rata (Dilip Ratha), prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…