Svetska banka: Ekonomsko uključivanje LGBTI osoba korisno za privrede Srbije i S. Makedonije

Svetska banka
Foto: Getty Images

Beograd – Svetska banka saopštila je da bi politike usmerene na jačanje društvenog uključivanja lezbejki, homoseksualaca, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih (LGBTI) osoba mogle da pomognu u izgradnji pravednijih i ravnopravnijih društava i da budu od koristi privredama Severne Makedonije i Srbije.

Godišnji bruto domaći proizvod (BDP) dve zemlje povećao bi se u proseku za 0,6 odsto, odnosno ukupno 360 miliona američkih dolara.

Prema istraživanju Svetske banke, „ukoliko bi se smanjile prepreke za ulazak na tržište rada za LGBTI osobe koje se suočavaju sa diskriminacijom zbog svoje seksualne orijentacije, rodnog identiteta i izražavanja i polnih karakteristika“.

Kako je navedeno u saopštenju, veća je verovatnoća da će LGBTI osobe u Srbiji biti u nepovoljnijem ekonomskom položaju od opšte populacije.

Jedna od sedam LGBTI osoba u Severnoj Makedoniji i dalje se suočava sa diskriminacijom na radnom mestu u smislu zapošljavanja, otpuštanja i profesionalnog napredovanja.

Pristup osnovnim uslugama i tržištima i mogućnost za dostojanstveni život predstavljaju kamen temeljac uspešnog i održivog razvoja“, izjavio je direktor Svetske banke za Zapadni Balkan Šaoćing Ju.

On je ocenio da istraživanje pokazuje da „uključivanje LGBTI osoba nije samo prava stvar koju treba uraditi, već i osnov za stabilnu ekonomiju“.

Srbija i Severna Makedonija sprovele su važne reforme koje štite prava LGBTI osoba, ukazala je Svetska banka uz ocenu da je neophodno i sprovođenje ključnih reformi dogovorenih kao deo procesa pridruživanja Evropskoj uniji, prenosi portal Autonomija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…