Švedski grad Šelefteo nagrađen zbog dugoročne posvećenosti poboljšanju pristupačnosti grada za osobe sa invaliditetom

Access City Award 2023

Brisel – U znak priznanja zbog dugoročne posvećenosti i inovativnog pristupa poboljšanju pristupačnosti grada za osobe sa invaliditetom, švedski Šelefteo dobio je nagradu Access City Award 2023, saopštila je Evropska komisija.

Drugu nagradu dobila je španska Kordoba, a treću nagradu glavni grad Slovenije Ljubljana.

Kako se navodi, Šelefteo (Skellefteå) je nagrađen jer centralni gradski park i obližnja oblast oko reke imaju taktilne staze i mape i lift na otvorenom, usluga SMS za slepe i slabovide pruža informacije o građevinskim radovima i potencijalnim preprekama širom grada a autobusi javnog prevoza su niskopodni sa rampama, video i audio informacijama.

Šelefteo takođe nudi obuke za mlade ljude sa intelektualnim invaliditetom kako bi istražili tehnologije i načine rada sa ciljem da im se pomogne da vode samostalan život odraslih.

Dobitnik nagrade saopšten je na konferenciji u organizaciji Evropske komisije i Evropskog foruma osoba sa invaliditetom.

Ukupno 43 grada su konkurisala za Akses siti avord 2023 a u uži izbor je ušlo šest.

Još tri evropska grada dobila su posebna priznanja za napore da budu pristupačniji osobama sa invaliditetom – nemački Hamburg za izgrađeno okruženje, francuski Grenobl za transportnu mrežu i španska Merida za ICT tehnologije.

U 2022. Access City Award, nagradu koja se dodeljuje od 2010, dobio je grad Luksemburg a među ranijim dobitnicima su i Varšava, Lion, Milano, Berlin, Breda.

Dostupnost je preduslov da ljudi sa invaliditetom u punoj meri učestvuju u svim oblastima života na ravnopravnoj osnovi sa ostalima.

Kako je navela Evropska komisija, u EU živi oko 87 miliona osoba sa invaliditetom, prenosi Dnevni evropski servis.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…