Švedski bioskopi uveli oznaku za rodnu ravnopravnost

Bioskopi u Švedskoj uveli su oznake za filmove koje ukazuju na rodnu ravnopravnost, odnosno neravnopravnost među polovima u filmovima. Da bi dobio oznaku "A", film mora da prođe takozvani Bekdel test, što znači da mora da ima najmanje dva imenovana ženska lika koja međusobno govore o nečem drugom osim o muškarcima. Nove oznake neki podržavaju a neki kritkuju pri čemu kritičari ukazuju na filmove koji nisu položili test a mnogo više doprinose rodnoj ravnopravnosti od onih koji su ga položili.

Švedska je inače u svetskom vrhu po rodnoj ravnopravnosti."Cela trilogija 'Gospodari prstenova', svi filmovi 'Ratova zvezda', 'Društvena mreža', 'Palp fikšn" i svi osim jednog 'Harija Potera' ne prolaze test", rekla je Elen Tejle, direktorka bioskopa Bio Rio u Stokholmu koji prkizuju umetničke filmove.

Bio Rio je jedan do četiri bioskopa u Švedskoj koja su pokrenula novi sistem označavanja kako bi ukazali na to koliko malo filmova prolazi test rodne ravnopravnosti.

Većina posetilaca je pozitivno reagovala na inicijativu i "nekima od njih su otvorene oči", rekal je Tejle.

Na verovanja o ulozi žena u društvu utiče činjenica da se u filmovima retko može videti "žena superheroj ili žena profesor ili osoba koja prolazi kroz uzbudljive izazove i savlađuje ih", rekla je Tejle, dodajući da ove oznake ništa ne govore o kvalitetu filma.

Državni Švedski filmski institut je podržao incijativu, a skandinavski kablovski televizijski kanal Viasat film je saopštio da će početi da koristi te oznake.

Bekdel test je dobio ime po američkoj crtačici stripova Alison Bekdel koja je 1985. godine uvela tu ideju u svoj strip "Dykes to Watć Out For".
Ni u Švedskoj, koja je na vrhu u svetu po rodnoj ravnopravnosti, nisu svi oduševljeni novim oznakama.

Blogerka Tanja Bergkvist koja piše o "rodnim ludovanju", rekla je da oni koji hoće drugačije filmove treba sami da ih prave, a ne da upiru prste u druge, dok filmski kritičar Hinek Palas navodi da Bekdel test ne otkriva mnogo o rodnoj ravnopravnsoti.

"Postoji baš mnogo filmova koji prolaze Bekdel test koji uopšte ne pomažu društvu da bude ravnopravnije ili bolje, i mnogo filmova koji ne prolaze test a koji su fantastični kad je reč o tim stvarima", rekao je Palas.

Izvor informacije: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…