Švedske socijaldemokrate za stvaranje škola potpuno nezavisnih od religijskog uticaja

učionica

Stokholm, 14. mart 2018. –   Švedska Socijaldemokratska stranka je predložila novi zakon kojim bi stali na kraj nezavisnim verskim školama u ovoj severnoj zemlji.

"Religijski uticaj više ne treba da ima svoj dom u školama Švedske. Religija ne doprinosi deci obrazovanjem koje im je neophodno za budućnost i život u našoj zemlji", stoji u saopštenju ove stranke, a prenosi portal 021.rs.

Socijaldemokrate tvrde da je deci potrebno obezbediti kvalitetno obrazovanje bez obzira na njihovo porodično poreklo, zemlju iz koje dolaze, pol ili religijsku pripadnost.

Veliki broj škola u Švedskoj vode opštine u kojima se nalaze, međutim postoji i veliki broj nezavisnih škola koje su osnovali sami građani. Ove škole imaju svoj sistem obrazovanja, ali imaju i dužnost da prate upustva i pravila koja propisuje Vlada Švedske, bez obzira na to što deluju nezavisno od ostatka javnih školskih ustanova.

Škole bez uticaja religije postale su goruća tema u ovoj severnoj zemlji nakon što je prošle godine objavljen video-snimak koji prikazuje dečake i devojčice koji ulaze na različite ulaze u jednu islamsku školsku zgradu u Stokholmu.

Švedski ombudsman za probleme diskriminacije je kasnije osudio ovu školsku ustanovu da je prekršila antidiskriminatorske zakone.

Međutim, iz ove škole su istakli da se slične stvari dešavaju i u javnim školskim ustanovama, gde deca na časovima fizičke kulture vežbaju u odvojenim grupama.

"Mi imamo jasan stav. Nijedan učenik ne sme da bude predmet religijskog uticaja. Da budemo potpuno transparentni, naš stav je da religija treba da bude izbor samog učenika", rekla je članica Socijaldemokratske stranke Švedske Ana Ekstorm.

Ona tvrdi da bi kamen temeljac unapređenja Švedske trebalo da bude jednakost u školama, gde bi i roditelji i deca bili sigurni da obrazovanje doprinosi znanju iz oblasti nauke i da doprinosi sticanju potrebnih veština za moderno doba, a ne izučavanje religijskih dogmi.

Članovi ove partije se zalažu za stvaranje škola potpuno nezavisnih od religijskog uticaja, ali ističu da je još potrebno stvoriti određene alate koji bi doprineli stvaranju ovakvih škola.

"Ja dolazim iz države gde su religijski uticaj i polna segregacija bili prisutni u svim školama. Ne planiram da podržavam takav vid ugnjetavanja koji sam proživio ja, ali i mnogi drugi. Pobegli smo od takvog sistema i ne bih voleo da to vidim u švedskim školama", rekao je ministar javne administracije Ardlan Šekarbi, koji je odrastao u Iranu pre nego što je zatražio azil u Švedskoj.

Ovaj ministar je dodao da u školama u Švedskoj treba da postoje nastavnici i direktori koji će promovisati prave vrednosti i principe obrazovanja i nauke, a ne gomila sveštenika i imama koji će deci govoriti o religijskim dogmama.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…