Švedska pomogla EU integracijama Srbije sa 300 miliona evra, dok u Srbiji posluje više od 1.200 italijanskih kompanija

Foto: Tanjug

Beograd – Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David izjavila je na 22. Beogradskom ekonomskom forumu da se zemlje Zapadnog Balkana koje su kandidati za EU moraju jasno opredeliti za politiku EU prema Ukrajini.

Ona je na panelu „Otključavanja procesa priključenja Zapadnog Balkana EU: Šta možemo očekivati od samita u Tirani?“ navela da će predsedavanje Švedske Evropskom unijom od 1. januara biti obeleženo podrškom Ukrajini.

Mirna, demokratska, slovenska, pravoslavna država koja nije predstavljala nikakvu pretnju. Mi smo na granici pretnje bezbednosti u Evropi, jer imamo nuklearnu silu koja je lansirala masivnu agresiju, nakon parcijalnog ugrožavanja delova teritorije Ukrajine, a vidimo sve više dokaza o zločiinima, tako da je ovo istorijsko vreme“, rekla je ambasadorka Ben David.

Dodala je kako će Švedska na čelu EU pomoći „braći i sestrama iz Ukrajine“ i da očekuje od država kandidata, uključujući Srbiju, da naprave izbor i  izaberu EU koja nudi najveću garnaciju demokratije, ekonomske sigurnosti.

Ben David je navela da je Srbija potrebna EU, kao  i da EU treba Srbiji.

Istakla je da je najvažnija veza Švedske i Srbije velika srpska dijaspora u toj zemlji i podsetila da je Švedska u poslednjih 20 godina donirala više od 300 miliona evra Srbiji za različite ekološke projekte.

Ambasador Italije u Beogradu Luka Gori smatra da se mora promeniti dinamika pridruživanja zemalja kandidata EU i ocenio kako za to postoji kolektivna odgovornost obeju stana.

On je rekao kako postoji „upozoravajuće“ osećanje populacije u Srbiji u vezi sa proširenjem EU, jer, kako je naveo, poslednje istraživanje „Crte“ pokazuje da dve trećine građana nema nikakvo mišljenje o perspektivi učlanjenja.

To znači da prihvatate status kvo i da se  predajete fatalizmu, odnosno da mislite kako ne možete da promenite perpsketviu i da napredujete. Moramo se boriti protiv ovog fatalizma koga ima i u Briselu, u glavnim gradoviima Evrope i na Balkanu“, poručio je Gori.

On smatra kako treba ponovo lansirati proces pridruživanja i to brzo, jer događaji na međunarodnoj sceni zahteva od EU da bude aktivna.

Naveo je nekoliko stvari koje je ocenio kao ključne za evrointegracije Srbije, a to su reforme koje zahteva Brisel, uviđenje sankcija Rusiji,  normalizacija odnosa sa Kosovom i konstruktuvniji odnos sa Hrvatskom.

Gori je rekao kako je Italija posvećena proširenju EU i podsetio kako u Srbiji posluje više od 1.200 italijanskih kompanija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…