Švedska odobrila Severni tok 2, čeka se Danska

gasovod

Stokholm, 8. jun 2018. – Švedska je odobrila izgradnju gasovoda Severni tok 2 na svojoj teritoriji, pa je Danska ostala jedina zemlja koja treba da izda dozvolu za gasovod koji bi prenosio ruski gas do Nemačke.

Portal euractiv.com piše, pozivajući se na neimenovane izvore, da čak iako Danska ne da dozvolu, izgradnja može da se realizuje na alternativnoj ruti.

Švedsko Ministarstvo za preduzetništvo i inovacije odlučilo je 7. juna da dozvoli izgradnju i rad oko 510 kilometara gasovoda u ekonomskoj zoni Švedske.

Ovo je važna prekretnica za projekat Severnog toka 2. Zadovoljni smo što smo dobili odobrenje švedske vlade da izgradimo i upravljamo gasovodom Severni tok 2”, izjavio je viši savetnik u tom projektu Lars O Grenštedt.

Konzorcijum Severni tok 2 AG već je 2018. dobio dozvole za izgradnju i puštanje u rad gasovoda u Nemačkoj i Finskoj. Za projekat je dobijena i građevinska dozvola u Rusiji, a dozvola a rad je samo formalnost.

Švedski ministar za preduzetništvo i inovacije Mikael Damberg izjavio je da Švedska ima negativan stav prema tom gasovodu, ali da jednostavno “ne može da odbije taj projekat”. Demberg je kazao da je Severni tok 2 suprotan ciljevima evropske energetske unije jer povećava zavisnost EU od ruskog gasa i smanjuje ulogu Ukrajine kao tranzitne zemlje za gas.

Danska tek treba da odluči da li će gasovod moći da se gradi blizu njene obale. Parlament te zemlje je već usvojio zakon koji bi mogao da blokira projekat iz bezebednosnih razloga.

Kopenhagen je navodno pod velikim pritiskom Rusije, ali i zemalja koje se protive projektu.

Veto Danske, međutim, ne bi zaustavio projekat, jer Severni tok 2 AG ima plan za alternativnu rutu.

Severni tok 2 je sličan Severnom toku, koji je izgrađen 2011. i 2012. godine, ali u drugačijoj političkoj klimi. Gasovod je tada svečano pušten u rad u prisustvu nemačke kancelarke Angele Merkel, holandskog premijera Marka Rutea, tadašnjeg francuskog premijera Fransoa Fijona i tadašnjeg evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera.

Rute dva gasovoda nisu identične, a prema izvorima briselskog Euraktiva ruta Severnog toka 2 u ekonomskoj zoni Danske izabrana je jer je u to vreme Danska podržavala projekat i savetovala da je takva ruta najprikladnija.

Severni tok 2 predviđa izgradnju dva gasovoda od ruske obale kroz Baltičko more do terminala u Nemačkoj.

Kapacitet gasovoda biće 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

To je zajednički poduhvat ruskog giganta Gasprom i francuske kompanije Endži (Engie), austrijske OMB AG, britansko-holandske Rojal dač šel (Royal Dutć Shell) i nemačkih firmi Uniper i Vinteršal (Wintershall).

Očekuje se da projekat, čija se vrednost procenjuje na gotovo 10 milijardi evra, bude završen do kraja 2019. godine, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…