1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Svečanom ceremonijom u Strazburu obeleženo 70 godina od osnivanja Evropskog parlamenta

Svečanom ceremonijom u Strazburu obeleženo 70 godina od osnivanja Evropskog parlamenta

Strazbur – Evropski parlament obeležava 70 godina od kako je 1952. godine održao prvu sednicu, tada još kao skromno, uglavnom savetodavno telo preteče Evropske unije, Zajednice za ugalj i čelik.

Evropski parlament  je 22. novembra, svečanom ceremonijom, obeležio godišnjicu, a reč je o samo jednoj u nizu svečanosti koje su tim povodom planirane od septembra ove godine do leta 2023. godine.

Ceremoniju je uvodnim govorom na plenarnoj sednici otvorila predsednica EP Roberta Mecola, a posle nje poslanicima su se obratili i francuska premijerka Elizabet Born, kao i premijeri Belgije i Luksemburga Aleksander de Kro i Gzavije Betel.

U pitanju su tri zemlje koje su ujedno i domaćini parlamenta. Glavno sedište je u Strazburu, gde je održana i prva sednica 10. septembra 1952. godine. Prateće sednice i sednice odbora se povremeno održavaju u Briselu, a sekretarijat parlamenta je u Luksemburgu.

Evropski parlament osnovan je kao Zajednička skupština Zajednice za ugalj i čelik, imao je 78 nacionalnih poslanika koji su delegirani iz šest zemalja članica te zajednice.

Danas ima, u trenutnom sazivu, 705 poslanika koji se biraju na direktnim izborima u celoj EU.

Skupština Zajednice za ugalj i čelik je 1962. godine promenila ime u Evropski parlament i on je tokom decenija postao snažno predstavničko telo 27 zemalja EU koje zakonodavnu moć deli sa Evropskim savetom i ima velika budžetska ovlašćenja. To je jedini direktno birani, višejezični i transnacionalni višepartijski parlament u svetu.

U ovih 70 godina Evropski parlament je postajao jači i jači, od savetodavnog tela sa ograničenim ovlašćenjima, pa do istinske institucije koja je prigrlila evropsku demokratiju i koja je izraz evropskog javnog mnjenja„, izjavila je na plenarnoj sednici u septembru predsednica parlamenta, Maltežanka Roberta Mecola.

Danas smo, sa ilegalnim ratom koji traje u Ukrajini i koji razara, ubija i potkopava političku volju naroda, svesniji nego ikada značaja očuvanja demokratskog glasa građana i demokratskih vrednosti koje ovaj parlament simboliše„, rekla je Mecola.

U sadašnjem, devetom sazivu, Evropski parlament ima 705 poslanika iz 27 zemalja, i ima 24 zvanična jezika.

Po broju poslanika, sa 182 mandata, najjača je politička grupa Evropska narodna partija (EPP), koja okuplja evropske demohrišćanske i konzervativne stranke. Sledi, sa 154 poslanika, poslanička grupa panevropske Progresivne alijanse socijalista i demokrata.

Na trećem mestu je sa 108 poslanika liberalna grupa Obnovimo Evropu, naslednica Alijanse liberala i demokrata za Evropu (ALDE), a na četvrtom sa 74 poslanika grupa Zeleni- Evropski slobodni savez (Greens/EFA), koju čine ekološke i regionalne partije.

Prvi direktni izbori za Evropski parlament održani su u junu 1979. godine u tadašnjih devet članica i predsednica tog parlamenta, sa 402 poslanika, postala je Francuskinja Simon Vej. U parlamentu žene u sadašnjem sazivu imaju 40% mandata, preneo je Dnevni evropski servis.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…