Svečanom ceremonijom u Strazburu obeleženo 70 godina od osnivanja Evropskog parlamenta

Strazbur – Evropski parlament obeležava 70 godina od kako je 1952. godine održao prvu sednicu, tada još kao skromno, uglavnom savetodavno telo preteče Evropske unije, Zajednice za ugalj i čelik.

Evropski parlament  je 22. novembra, svečanom ceremonijom, obeležio godišnjicu, a reč je o samo jednoj u nizu svečanosti koje su tim povodom planirane od septembra ove godine do leta 2023. godine.

Ceremoniju je uvodnim govorom na plenarnoj sednici otvorila predsednica EP Roberta Mecola, a posle nje poslanicima su se obratili i francuska premijerka Elizabet Born, kao i premijeri Belgije i Luksemburga Aleksander de Kro i Gzavije Betel.

U pitanju su tri zemlje koje su ujedno i domaćini parlamenta. Glavno sedište je u Strazburu, gde je održana i prva sednica 10. septembra 1952. godine. Prateće sednice i sednice odbora se povremeno održavaju u Briselu, a sekretarijat parlamenta je u Luksemburgu.

Evropski parlament osnovan je kao Zajednička skupština Zajednice za ugalj i čelik, imao je 78 nacionalnih poslanika koji su delegirani iz šest zemalja članica te zajednice.

Danas ima, u trenutnom sazivu, 705 poslanika koji se biraju na direktnim izborima u celoj EU.

Skupština Zajednice za ugalj i čelik je 1962. godine promenila ime u Evropski parlament i on je tokom decenija postao snažno predstavničko telo 27 zemalja EU koje zakonodavnu moć deli sa Evropskim savetom i ima velika budžetska ovlašćenja. To je jedini direktno birani, višejezični i transnacionalni višepartijski parlament u svetu.

U ovih 70 godina Evropski parlament je postajao jači i jači, od savetodavnog tela sa ograničenim ovlašćenjima, pa do istinske institucije koja je prigrlila evropsku demokratiju i koja je izraz evropskog javnog mnjenja„, izjavila je na plenarnoj sednici u septembru predsednica parlamenta, Maltežanka Roberta Mecola.

Danas smo, sa ilegalnim ratom koji traje u Ukrajini i koji razara, ubija i potkopava političku volju naroda, svesniji nego ikada značaja očuvanja demokratskog glasa građana i demokratskih vrednosti koje ovaj parlament simboliše„, rekla je Mecola.

U sadašnjem, devetom sazivu, Evropski parlament ima 705 poslanika iz 27 zemalja, i ima 24 zvanična jezika.

Po broju poslanika, sa 182 mandata, najjača je politička grupa Evropska narodna partija (EPP), koja okuplja evropske demohrišćanske i konzervativne stranke. Sledi, sa 154 poslanika, poslanička grupa panevropske Progresivne alijanse socijalista i demokrata.

Na trećem mestu je sa 108 poslanika liberalna grupa Obnovimo Evropu, naslednica Alijanse liberala i demokrata za Evropu (ALDE), a na četvrtom sa 74 poslanika grupa Zeleni- Evropski slobodni savez (Greens/EFA), koju čine ekološke i regionalne partije.

Prvi direktni izbori za Evropski parlament održani su u junu 1979. godine u tadašnjih devet članica i predsednica tog parlamenta, sa 402 poslanika, postala je Francuskinja Simon Vej. U parlamentu žene u sadašnjem sazivu imaju 40% mandata, preneo je Dnevni evropski servis.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…