Svečano otvoren 29. Festival autorskog filma 2023 u Beogradu

Foto: Tanjug

Beograd  – Festival autorskog filma (FAF) u svom 29. izdanju svečano je otvoren u velikoj sali Mts Dvorane u Beogradu.

Novo izdanje FAF-a prigodnim govorom otvorili su direktor Igor Stanković i umetnički direktor Srđan Vučinić, uz premijeru domaćeg filma “Lost Country” Vladimira Perišića, realizovanog u francusko-srpskoj koprodukciji.

Centralne celine čine Takmičarski i Glavni program, dok će selekcije „Hrabri Balkan„, „Bande à part„, „Sirovo“ i „Mreža festivala Jadranske regije“ predstaviti nove tokove u autorskom filmu.

Glavna lokacija festivala jeste Mts Dvorana, dok će projekcije filmova biti emitovane i u Dvorani kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture „Studentski grad” na Novom Beogradu i bioskopu Cine Grand BIG Rakovica, kao i Cinegrand Delta Planet Niš.

U selekciji tokom osam dana festivala nalaze se 82 filma, koji dolaze iz gotovo svih zemalja sveta, sa zaista velikim brojem gostiju.

Srđan Vučinić je opisao šta sve publiku čeka na 29. FAF-u od filmova.

Dobro protljati magičnu lampu filmskog umetnika. Sačekati da dobri duh iz nje izađe i da vam skroz prekrije vidno polje. Širom ‘Zatvoriti oči’ i zamisliti želju, na primer, jedan ‘Crveni kofer’ iz koga će iskočiti, jedna ‘Himera’, jedan ‘Mešanac’ i jedna ‘Zver’. Gajiti istrajno svoj ‘Hir’ , ne bi li se ‘U žutoj čauri’ dospelo u ‘Kritičnu zonu’, odakle se do mile volje mogu posmatrati ‘Jadna stvorenja’ i praviti ‘Nacrt za utopiju’, meditirajući ‘O suvom bilju’, te padajući u sve dublju ‘Nostalgiju“’, naveo je, pored ostalog, Vučinić.

Direktor festivala Stanković je rekao da se ljudi, gledaoci bore sa nepodnošljivom težinom ove svakodnevnice okruženi lošim vestima, za koje današnje društvo i čitava civilizacija nemaju snage, niti odgovornosti da im se suprotstave.

Dobro došli na 29. Festival autorskog filma, naš zajednički Pogled u svet. Želim sa vama da podelim reči koji je pre 10 godina, opisujući festival, izgovorio reditelj Boro Drašković, koji će sutra uveče, primiti nagradu za životno delo “Pogled u svet: Vojislav Vučinić”, naglasio je Stanković, i onda citirao Boru Draškovića:

Na festivalu sam viđao decu i za mnoge od njih ovaj festival je na neki način fakultet za prenatalnu digitalnu estetiku. Mnoga od te dece ste sada vi, sada ozbiljni gledaoci koji prepoznaju, žive i doživljavaju autorski film, i zato njegov značaj prevazilazi značaj jednog događaja posvećenog filmu„.

Prvi čovek FAF-a je istakao da se, dok se priseća svih onih koji su pre 29 godina osmislili ovaj jedinstveni „Pogled u svet“ i koji nisu više sa nama, „sećamo našeg dragog člana saveta festivala Srđana Koljevića, sa kojim je pre više od 20 godina ova nova iskra i energija festivala još jače zasjala, a on nas je nažalost prerano napustio„.

Publika je uputila veliki dug aplauz posvećen Srđanu Koljeviću.

Plakat 29. FAF-a jeste rešenje vizuelne umetnice Dragane Krtinić, inspirisan filmom „Horoskop“ Bore Draškovića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Pogled u svet: Vojislav Vučinić„, koju FAF dodeljuje za „celuokupan doprinos filmskoj umetnosti„.

Festival će i ove godine predstaviti  ostvarenja novih, originalnih dela i ličnih glasova evropske i svetske kinematografije, te su u selekciji pobednički naslovi sa prestižnih svetskih festivala.

Dobitnik Zlatnog lava u Veneciji „Jadna stvorenja“ grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa biće prikazan u Mts Dvorani.

Film “Savršeni dani” nemačkog režisera Vima Vendersa biće prikazan u nedelju, 26. novembra isto u Sali 1 mts Dvorane. Novo ostvarenje čuvenog Vendersa predstavlja dirljivo, poetsko razmatranje o pronalaženju lepote u svakodnevnom svetu oko nas.

Na FAF ponovo „stiže“ antologijski britanski reditelj Ken Louč sa filmom “Stari hrast”, koji govori o budućnosti poslednjeg preostalog paba u selu na severoistoku Engleske.

Pored svih selekcija, kreiran je i program „Omaž Srđanu Koljeviću„.

Ovaj program predstavlja šest njegovih omiljenih filmova: „Gorki deo rekeJovana Živanovića, „MostHajrudina Krvavca, „Rio BravoHauarda Hoksa, „Pet Geret i Bili KidSema Pekinpoa, „Jesen ČejenaDžona Forda i „Velika iluzijaŽana Renoara.

FAF su podržali Ministarstvo kulture, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Filmski centar Srbije, Fond Kreativne Evrope – za podršku festivalima i programu „Mreža Festivala Jadranske regije“ u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom, Ljubljana, Herceg Novim i Zagreb Film Festivalom, Francuski institut, Medija Desk Srbija, ACID cinema asocijacija za promovisanje nezavisnog filma, “Cinefondacion“ – zvanična kanska selekcija filmova od filmskih škola i partneri „Francusko-srpskih filmskih susreta“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…
Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…