Svečano obeležavanje 80 godina Antifašističkog fronta žena Jugoslavije

Foto: fes-soe.org

Sarajevo – 2022. godina obeležena je protestima žena širom zemalja Zapadnog Balkana.

Na Kosovu, u Srbiji, u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama, žene su izašle na ulice kako bi se izborile za sigurnije okruženje, poštovanje svojih prava i unapređenje rodne ravnopravnosti.

Upravo ovakvo stanje ugroženosti žena i gotovo svakodnevne borbe širom sveta učinile su današnje obeležavanje 80. godišnjice Antifašističkog fronta žena Jugoslavije važnim za sve žene širom bivših republika zajedničke države.

Antifašistički front žena Jugoslavije osnovan je 1942. u Bosanskom Petrovcu, gde je danas održano svečano obeležavanje na kojem učestvuju delegatkinje iz svih republika i pokrajina nekadašnje zajedničke države: aktivistkinje, potomkinje AFŽ-ovki i partizanki, naučnice, političarke socijaldemokratskih partija i levih pokreta, umetnice, novinarke i druge angažovane žene iz bivše Jugoslavije.

Kroz dva događaja, Svečanu akademiju u Bosanskom Petrovcu, mestu osnivanja AFŽ Jugoslavije i Konferenciju u Bihaću oživljeno je sećanje na borbu žena Jugoslavije protiv fašizma i na Antifašistički front žena kao jedinstvenu, emancipatorsku i najmasovniju organizaciju od Drugog svetskog rata do danas.

Program svečane ceremonije obuhvatio je obraćanja istaknutih borkinja za ženska prava i ravopravnost, predstavljanje istorije AFŽ Jugoslavije i umetnički program u okviru kojeg nastupaju ženski hor “Lire” iz Banja Luke sa partizanskim i radničkim pjesmama i pozorišna trupa iz Crne Gore koja je izvela multimedijalni program “Politička istorija žena Crne Gore”, nastao uz podršku UNDP povodom obeležavanja 70 godina ženskog prava glasa, po tekstu Nataše Nelević, u režiji Marije Perović, te izložba „Šta smo počele, vi nastavite…“ organizacije CRVENA iz Bosne i Hercegovine.

Sonja Lokar, aktivistkinja iz Slovenije, istakla je:“Sakupile smo se, jer verujemo da su učesnice prve konferencije AFŽ Jugoslavije sanjale, borile se i ginule za društvo kakvo je moguće sanjati i za kakvo se vredi boriti i danas, na početku 21. veka: za svet mira, jednakosti, slobode, solidarnosti, osnovnog blagostanja za sve, za društvo u kome će se čuti i jednako uvažavati i naši, ženski glasovi“.

Lokar je naglasila da „stečena prava možemo žene koje živimo od svog rada odbraniti i nagrađivati samo zajedničkim platformama, radom, koja će prevazići sve državne granice i sve podele, samo tako možemo sprečiti da nam se ne desi nešto što se brzo i strašno desilo ženama, i ne samo njima, u Iranu, Iraku, Afganistanu. Opasnost postaje utoliko veća jer ovoga puta preti i klimatska kataklizma. Fašizam dlaku menja, ali čud nikad“.

Nađa Bobičić, delegatkinja iz Srbije, izjavila je: “U poslednjim decenijama mnoga od prava žena su ugrožena, i radna, i rodna, i politička, antifašističke vrednosti se relativizuju, izgubljeni su kvalitet i dostojanstvo života. Ako u ovakvim uslovima dočekujemo osamdeset godina od osnivanja AFŽ-a, pitanje koje nam se neminovno postavlja jeste – šta ćemo u narednih dvadeset godina učiniti da stogodišnji jubilej obeležavamo u društvu dostojnom nasleđa organizacije kakva je bila Antifašistički front žena Jugoslavije? Ako su mogle one, možemo li i mi, moramo li i mi?“

Program obeležavanja 80. godišnjice AFŽ-a nastavlja se u sredu, 7.12.2022. radnom konferencijom u Bihaću. Događaj su organizovale i podržale Ženske platforme za razvoj Srbije, nemačka politička  Fondacija Friedrich Ebert.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…