Sve više web servisa za verifikaciju informacija

lupa

Broj web sajtova za proveru istinitosti informacija objavljenih u medijima ove je godine širom sveta dostigao skoro 100, objavljeno je u godišnjem izveštaju Duke Reporters' Lab.

Širom sveta, u 37 različitih zemalja, aktivno je 96 web sajtova za proveru medijskih informacija i izbornih obećanja, što je porast od 50% u odnosu na prošlu godinu, navodi se u izveštaju.

Najveći broj web sajtova za proveru tačnosti informacija registrovan je u Severnoj Americi (47) i Evropi (27), ali primeri su zabeleženi na svim kontinentima.

Porast broja inicijativa za praćenje i proveravanje informacija povezan je i sa nadolazećim predsedničkim izborima u SAD, kao i otkrivanjem novih izvora takvog delovanja.

Izvan SAD, većinu sajtova za proveravanje tačnosti informacija pokrenule su organizacije civilnog društva i oni nisu povezani sa medijskim kućama.

Izveštaj uključuje i četiri inicijative aktivne na području bivše Jugoslavije: Istinomer (Srbija), Faktograf (Hrvatska), Istinomjer (BiH) i Media Fact Checking Service (Makedonija).

Kompletna mapa i informacije o pojedinim inicijativama dostupni su ovde.

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…