Sve stariji u penziju u celom regionu

Penzioneri

Izmene i dopune Zakona o radu i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) stupile su na snagu 29. jula. Time se Srbija pridružila trendovima u regionu da se starosna granica za penziju polako podiže i da se žene izjednačavaju sa muškarcima.

U Srbiji će se od januara 2015. na svakih šest meseci povećavati starosna granica za odlazak žena u penziju, da bi 2032. ona bila 65. godina, odnosno da bi se izjednačila sa uslovima za muškarce. Prema važećim zakonima u regionu najmlađi u penziju mogu Slovenci.

U Hrvatskoj prema Zakonu o penzionom osiguranju koji je na snazi od početka ove godine, pravo na starosnu penziju do kraja 2030. imaju svi osiguranici s navršenih 65 godina života i 15 godina staža.

Posle 1. januara 2031. starosna granica se pomera svake godine za po tri meseca, tako da će od 2038. pravo na starosnu penziju ostvarivati osiguranik s navršenih 67 godina i 15 godina staža.

Za žene je, međutim, uvedeno prelazno razdoblje do 2030. godine kada će se izjednačiti s muškarcima. Dob za penzionisanje godišnje se povećava za tri meseca, pa tako u 2014. godini žene mogu u starosnu penziju sa 61 godinom i najmanje 15 godina staža.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…