Sve osim garancije bezbednosti ‘EuroPride 2022’ je poraz države

Platforma "Tri slobode"

Beograd, 29. mart 2022. – Platforma „Tri slobode“ poziva nadležne institucije da jasno i nedvosmisleno garantuju bezbedno održavanje „EuroPride 2022„, zakazano za septembar 2022. godine.

Prenosimo, u celosti, saopštenje Platforme „Tri slobode“.

Javne poruke predsednika Republike i mandatarke za sastav nove vlade o nemogućnosti održavanja ovog skupa iz bezbednosnih razloga ne predstavljaju „odluku države„, već nezakoniti pritisak na nadležnu instituciju (MUP) da zakazano okupljanje zabrani, što  stvara porazan utisak da država nije u stanju da obezbedi čak ni fizičku sigurnost svojih građana.

Platformu „Tri slobode“ čine organizacije Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, A 11 Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Beogradski centar za ljudska prava, Crta, Slavko Ćuruvija Fondacija, Novi optimizam, Centar za praktičnu politiku, Helsinški odbor za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Komitet pravnika za ljudska prava i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Nezavisno od toga da li se kao merodavna uzme najava predsednika Republike da će ova manifestacija biti „odložena ili otkazana„, ili izjava mandatarke za sastav nove Vlade da je u pitanju samo „molba organizatorima„, manipulacija ovog pitanja stavljanjem u kontekst ugrožavanja državne bezbednosti i energetske krize podriva osnovna ljudska prava i slobode zagarantovane Ustavom i potvrđenim međunarodnim ugovorima, uključujući i pravo građana i građanki na slobodu mirnog okupljanja. 

Podsećamo da se ljudska prava i slobode mogu ograničavati samo iz razloga propisanih Ustavom u zakonom propisanoj proceduri, za šta u ovom slučaju ni predsednik Republike, kao ni mandatarka, nemaju nikakva ovlašćenja. Svaka izjava državnih zvaničnika kojom se obeshrabruje organizacija javnih okupljanja predstavlja neopravdano zadiranje u ovu slobodu. 

Bez obzira da li će nadležni državni organ doneti rešenje o zabrani „EuroPride 2022„, šteta je već naneta stvaranjem predstave među građanima da njihova ljudska prava ne zavise od jasno propisanih i predvidivih procedura i zakona, već od nepredvidive i promenljive volje nenadležnih državnih funkcionera. Platforma Tri slobode poziva na solidarnost sa svim građanima i građankama iz LGBT+ zajednice u borbi za ravnopravno uživanje osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…