Švarm: Vlasti u Srbiji i Hrvatskoj su komplementarne, svoj legitimitet crpe iz prošlosti

Filip Švarm

Beograd, 15. septembar 2019. – Političke elite Srbije i Hrvatske su saveznici i najbolji neprijatelji, kojima su, radi održanja na vlasti, neophodne stalne tenzije, smatra odgovorni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm.

Švarm je uveren da je nacionalizam naša budućnost, zato što, kako ukazuje, ništa drugo ne možemo da proizvodimo, niti da stvorimo.

Bez nacionalističke politike u Beogradu, pala bi nacionalistička politika u Zagrebu, i obrnuto. Bez nacionalističke politike u Zagrebu, pala bi nacionalistička politika u Beogradu“, smatra Švarm.

Oni jedni drugima trebaju više nego što možemo da zamislimo“, izjavio je on za FoNet i predočio da te dve garniture na vlasti svojim biračima mogu da ponude samo mržnju.

Kako je ukazao, dve vlasti su komplementarne, a svoj legitimitet crpe iz prošlosti.

To će, prema Švarmovom mišljenju, trajati sve dok ne dođu nove generacije političara i dok mladi ljudi od svojih roditelja ne dobiju iskren odgovor na pitanje šta su radili tokom rata.

Švarm smatra da su i u Srbiji i u Hrvatskoj na vlasti oni koji su izgubili u Drugom svetskom ratu, pa zato moraju da se bave revizijom, pokušavajući da nas uvere u svoju lažnu priču i tako daju „legitimitet tom svom orgijanju nacionalizma i šovinizma“.

On nadu polaže u nove generacije koje im neće poverovati, jer će u suprotnom, kako je zaključio, „ovo biti pusti prostori“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…