Svako 10. dete u Srbiji siromašno

dete

Stopa siromaštva dece u Srbiji je 11,4%, a više od 11.000 dece hrani se u narodnim kuhinjama, rečeno je 6. oktobra u Beogradu na otvaranju Dečije nedelje, koja će trajati do 12. oktobra.

Na skupu je ocenjeno da je Srbija postigla napredak u sistemu socijalne zaštite kroz razvijanje hraniteljstva ali i da su mere štednje dovele do gubitka nekih već uspostavljenih vidova podrške roditeljima i deci sa posebnim potrebama. Iznet je i podatak da je u Srbiji smanjena učestalost fizičkog i verbalnog nasilja kao metode vaspitanja u porodici.

Načelnica odeljenja za prava deteta zaštitnika građana Snežana Nešić kazala je u Domu omladine Beograda da je prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku iz 2013. godine svako 10. dete siromašno.

„Stopa siromaštva dece u 2013. godini je 11,4% i veća je u odnosu na stopu siromaštva odraslih koja iznosi 8%“, kazala je ona i dodala da su gotovo trećina dece (28%) korisnici usluga socijalne zaštite.

U izveštaju o siromaštvu u Srbiji u protekle tri godine koje je objavio Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije navodi se da su deca u 2013, kao i prethodnih godina, više ugrožena siromaštvom, odnosno da su imala veći rizik siromaštva nego odrasli.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…