Svaki treći slučaj diskriminacije dešava se pred organima javne vlasti

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti

Beograd, 07. septembar 2016. – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavla je da se svaki treći slučaj diskriminacija dešava pred institucijama sistema, pred organima javne vlasti, te da je urađen priručnik za državne službenike kako da primenjuju antidiskriminacione propise.

„Grđani tu očekuju da će ostvariti svoje pravo, a desi se da su diskriminisani. Pojačaćemo saradnju sa organima javne vlasti,  imaćemo sastanak sa ministarkom za državnu upravu, da dogovorimo kako zajednički da reagujemo“, rekla je Janković za RTS.

Ona je dodala da je urađen priručnik za državne službenike, „kako bi ih obučili da da na adekvatan način primenjuju antidiskriminacione propise koji su validni“.

Govoreći o slučaju funkcionera ŽFK Vojvodina Dragana Čapelje koji je udario devojku iz protivničkog tima nakon poraza, Janković kaže da su reagovali odmah jer je slučaj težak, desio se u javnoj sfrevi u sportu, gde deca treba da se uče toleranciji.

„Ovaj slučaj, kada udarite igračicu kluba, je nedopustiv i dobro je što je osuda stigla sa svih strana. Očekujemo konačnu odluku disciplinske komisije i da će poruka biti najstroža kazna za taj izvršeni postupak“, rekla je Janković.

Prijavljivanje nasilja, kako kaže, veoma je važno jer kada se prijavi zna se koje institucije su nadležne kako ne bi imali smrtne slučajeve, kojih je bilo 16 od početka godine u porodičnom nasilju.

Kako kaže kod prijavljenog nasilja zna se ko je odgovoran – policija, centar za socijalni rad, zdravstvene ustanove, tužilaštvo, sud, te da nijedna karika u lancu ne sme da zakaže.

„Ne možemo da sprečimo nasilje, ali možemo gde je nasilje prijavljeno da ne dozvolimo propuste u sistemu“, kaže ona i dodaje da se svi moramo uključiti kako bi izgradili društvo bez nasilja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…