Svaki peti bez posla u Srbiji, u EU svaki deseti

novčanik

Stopa nezaposlenosti u Srbiji u prva tri meseca ove godine bila je 19,2%, što je blago povećanje u odnosu na prosek iz 2014, i povećanje od 2,4 procentna poena u odnosu na četvrti kvartal.

Rad na crno je u opadanju, mada i dalje skoro svaki peti zaposlen bez ugovora. Nezaposlenost je u Srbiji dva puta viša od proseka EU, a od Srbije veću stopu u Uniji imaju samo Španija koja se bori da povrati ekonomski rast nakon recesije i Grčka koja je i dalje na rubu finansijskog sloma.

Skoro svaka peta osoba na tržištu rada je nezaposlena, pokazuje Anketa o radnoj snazi za prvi kvartal koju je 29. maja objavio Republički zavod za statistiku Srbije.

Situacija je blago pogoršana u poređenju sa prosekom za 2014, kada je nezaposlenost bila 18,9%, dok je rast veći u odnosu na poslednje tromesečje prošl godine, kada je nezaposlenost iznosila 16,8%.

U poređenju sa istim periodom 2014. godine, zabeležen je pad stope nezaposenosti od 19,2%.

Sudeći po procenama Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda Srbija ni ove ni 2016. godine ne može očekivati poboljšanje situacije na tržištu rada. Tako Brisel prognozira za ovu godinu prosečnu nezaposlenost od 19,3%, a u 2016. nešto višu stopu od 20,3%, a to je delimično posledica restrukturiranja i privatizacije preduzeća od kojih će se deo zatvoriti.

Opširnije na portalu euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…