Svaki drugi stanovnik Srbije izložen duvanskom dimu

cigareta

Svaki drugi odrasli stanovnik Srbije izložen je duvanskom dimu, dok je 63,4 odsto učenika izloženo duvanskom dimu kod kuće, izjavio je danas direktor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić.

On je, na konferenciji povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima, kazao da prema istraživanju zdravlja stanovnika Srbije 34,7 odsto odraslog stanovništva čine pušači, dok prema nezvaničnim podacima u tu kategoriju spada i 13 odsto dece uzrasta od 13 do 15 godina.

Ilić je kazao i da je u kafićima i restoranima više od polovine stanovnika izloženo duvanskom dimu, dok jena radnom mestu duvanskom dimu izložen svaki peti zaposleni u Srbiji.

Kako je naveo, prema podacima Registra za rak svake godine u proseku se registruje 5.500 novoobolelih osoba od raka bronha i pluća, a 5.000 ljudi umre od tog obolenja. On je dodao da se smatra da je 85 odsto slučajeva obolelih od te vrste karcinoma posledica aktivnog ili pasivnog pušenja.

Ilić je kazao da se Srbija nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah posle Madjarske po stopi umiranja od raka pluća.

Pomoćnik ministra zdravlja Zoran Mihailović kazao je da "cela jedna zemlja veličine Srbije godišnje umre" od posledica duvanskog dima i da Evropska unija godišnje izdvaja 20 milijardi dolara za lečenje karcinoma pluća.

Predsednica Komisije za prevenciju upotrebe duvana Srmena Krstev kazala je danas da oko 50 odsto onih koji puše umru prevremeno.

Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležava se u Srbiji 31. januara.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…