1. Početna
  2. Društvo
  3. Svaka deseta osoba koja ima potrebe za nekim oblikom dugotrajne nege prinuđena da se snalazi sama

Svaka deseta osoba koja ima potrebe za nekim oblikom dugotrajne nege prinuđena da se snalazi sama

stara osoba
Foto: pixabay.com

Beograd – Starijim osobama podrška najpotrebnija u održavanju domaćinstva, plaćanju računa i nabavci, odlasku kod lekara, organizovanju popravki u stanu, i to više ženama nego muškarcima, izuzev kod pripreme hrane.

To su ključni nalazi istraživanja u okviru studije „Pristup uslugama dugotrajne nege u Srbiji“ saopštio je Crveni krst Srbije.

Ovi podaci, dobijeni na uzorku od 650 osoba starijih od 65 godina i od 18 do 64 godine.

Studija Crvenog krsta Srbije odvija se u okviru trogodišnjeg projekta „Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom kovida i budućih katastrofa„, uz podršku Evropske unije, Austrijske agencije za razvoj i Crvenog krsta Austrije.

Projekat se implementira u Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i na teritoriji Kosova.

Jedna od najvažnijih komponenti studije su istraživanja o pristupu uslugama dugotrajne nege na svim teritorijama i pokušaj senzitivisanja javnosti za implementiranje rezultata istraživanja.

Rezultate istraživanja predstavila je Tijana Veljković iz SeConS grupe za razvojnu inicijativu, organizacije koja je razvila ovu studiju, rekavši da je reč o pionirskom poduhvatu i da je rađena po istoj metodologiji za ceo region.

Studija treba da bude osnova za formulisanje preporuka o tome kako povećati kapacitete pružalaca usluga i organizacija civilnog društva, kako poboljšati javne politike i kako uvećati finansijska davanja„, rekla je ona.

Koordinatorka regionalnog projekta „Pristup uslugama dugotrajne nege u SrbijiCrvenog krsta Srbije Nataša Todorović navela je da je prema globalnim istraživanjima potreba za dugotrajnom negom najveća kod osoba starijih od 65 godina i kod osoba sa invaliditetom.

Na evropskom nivou gotovo trećina starijih od 65 godina ima teškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, pri čemu je među njima više žena nego muškaraca, a broj osoba koje potencijalno imaju potrebu za dugotrajnom negom sa 30,8 miliona u 2019. godini porašće na 38,1 million 2050. godine„, navela je koordinatorka.

O studiji su govorili i zamenica Ambasadora Austrije u republici Srbiji Karin Traunmile, šefica kancelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Srbiji Borka Jeremić, direktorka SeConS grupe za razvojnu inicijativu Olivera Vuković i izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) Ivanka Jovanović.

Svi su se saglasili da je problem dugotrajne nege važan socijalni i zdravstveni problem, te da je studija dobra osnova za pokušaj razvijanja humanije zajednice koja bi više pažnje posvetila potrebama starijih osoba i osoba sa invaliditetom.

U studiji se navodi i da je među osobama starijim od 65 godina u Srbiji, čak 40,7 odsto onih kojima je potrebna dugotrajna nega zbog teškoća u funkcionisanju, a među osobama sa invaliditetom od 18 do 64 godine još ih je više – čak 64 odsto.

O njima brinu uglavnom neformalni negovatelji (90,5 odsto njih za to ne dobija nikakvu nadoknadu), a usluge koje se ostvaruju iz javnog sektora ili od privatnih pružalaca usluga i civilnog društva – minimalno su zastupljene.

Dugotrajna nega znatno je potrebnija starijima od 75 godina nego onima od 65 do 74 godine (47,7 naspram 34,5 odsto).

Osobama sa invaliditetom podrška je najpotrebnija u održavanju domaćinstva, odlasku kod lekara, obavljanju nabavki i plaćanju računa.

Gotovo svaka deseta osoba koja ima potrebe za nekim oblikom dugotrajne nege nema nikakvu podršku već je prinuđena da se snalazi sama, i to je izraženije u manjim gradovima nego u selima i velikim gradovima, pokazali su rezultati istraživanja među ispitanicima ove studije.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…