1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Švajcarci se, na referendumu, izjasnili za usvajanje strožih zakona o nabavci i držanju oružja

Švajcarci se, na referendumu, izjasnili za usvajanje strožih zakona o nabavci i držanju oružja

Pištolj

Bern, 22. maj 2019. – Švajcarski birači na referendumu su se izjasnili za usvajanje strožih zakona o nabavci i držanju oružja.

Ishod referenduma, koji su inicirale desničarske partije, bio je do poslednjeg trenutka neizvestan, s obzirom da je u Švajcarskoj duboko ukorenjena tradicija držanja oružja.

Na promenu zakona Švajcarska se, ako nije članica EU, odlučila kako bi ispunila obaveze koje ima kao deo Šengenske zone.

Švajcarski mediji javili su da se prema prvim rezultatima gotovo 64% građana na referendumu 19. maja izjasnilo za prihvatanje pravila EU o oružju, javile su agencije.

Takav rezultat znači da će Švajcarska uskladiti svoju regulativu o oružju sa evropskim partnerima, uprkos primedbama vlasnika oružja u toj zemlji. Pooštrene mere će se odnositi na poluautomatsko oružje sa velikim šaržerima i na određene vrste pušaka.

Procenjuje se da nekakvo vatreno oružje poseduje više od 2,3 miliona Švajcaraca, što je približno trećina populacije, navela je agencija Frans pres.

Švajcarska, u kojoj je tradicija držanja vatrenog oružja duboko ukorenjena i koja je po istraživanju iz 2017. na 16. mestu u svetu po količini ličnog naoružanja u posedu stanovništva, dugo je uspevala da izbegne javne rasprave o naružanju kakve su vođene u većini evropskih zemalja.

U EU propisi o nabavci i držanju oružja znatno su pooštreni posle terorističkih napada u Parizu 2015. godine, a Brisel je tada i Švajcarsku pozvao da svoje propise uskladi sa evropskim.

Vlasti Švajcarske tako su se našle u nezahvalnoj poziciji da moraju da se opredele između nacionalne tradicije i zahteva EU da strože regulišu držanje oružja.

One su ipak saopštile da su postigle kompromis sa Briselom i usvojile paket reformi koje izlaze u susret i zahtevima Unije i ujedno štite nacionalne tradcije.

Usledila je, ipak, žestoka kontraofanziva desničarske Švajcarske narodne partije (SVP), koja je pokrenula emotivnu kampanju sa ciljem da spreči reforme i prikupila dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma.

Iako je vlada upozoravala da Švajcarskoj, ako ne usvoji reforme, preti izbacivanje iz Šengenske zone što bi bila potencijalna katastrofa, ishod referenduma bio je neizvestan.

Švajcarci su delom i zbog obaveznog vojnog roka navikli na rukovanje oružjem i u velikom broju podržavaju pravo građana da poseduju oružje, a podaci govore i da je kupovina lakog oružja u nedeljama pre referenduma ubrzano rasla.

Afinitet Švajcaraca možda objašnjava i činjenica da je ta zemlja ostala pošteđena stravičnih masovnih ubistava poput onog na Novom Zelandu, posle kojeg je tamošnji parlament hitno inicirao reformu zakona i zabranu prodaje poluautomatskog oružja vojnog tipa.

Jedan od razloga zašto su reforme koje je zatražila EU dirnule Švajcarce u živac je to što je kultura oružja tesno povezana sa dubokom tradicijom služenja vojske.

Većina švajcarskih muškaraca su vojni obveznici, a vojni rok služe tri nedelje svake godine u dobi od 18 do 30 godine. Nakon završetka vojnog roka imaju pravo da zadrže oružje koje su od vojske zadužili.

Do sada, legalna kupovina oružja u Švajcarskoj nije bila posebno komplikovana.

Pravo da poseduju vatreno oružje imaju svi građani koji nisu osuđivani za neko krivično delo, a to pravo odnosi se i na većinu stranih državljana koji imaju dozvolu boravka u Švajcarskoj.

Zakonima EU, čiji je cilj sprečavanje terorističkih napada, zabranjeno je držanje određene vrste vatrenog oružja, kao što je poluautomatsko oružje i oružje za šaržerima velikog kapaciteta, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…