Suša: Vlast u Srbiji više nije samo autoritarna, nego veoma odlučno stupa ka tiraniji

Gordana Suša

Beograd, 12. maj 2020. – Koronu je sve vreme pratila propagandna mašinerija aktuelne vlasti, izjavila je FoNetu novinarka Gordana Suša.

Suša je ocenila da su građani, posle izvesnog vremena i nesnalaženja, mogli da shvate da je jedini lek izolacija i dobro pranje ruku, ali je sa njim paralelno išlo i „ispiranje mozgova„, pa izveštavanje nije ostavilo „baš najbolji utisak„.

Korona je „ogolila karakter ove vlasti„, ukazala je Suša u serijalu razgovora Presstup i predočila da vlast „više nije samo autoritarna, nego veoma odlučno stupa ka tiraniji„.

Prema njenom viđenju, Srbija je podeljeno i kompletno tabloizirano društvo, a javni prostor je „potpuno masakriran brutalnošću, govorom mržnje i nasiljem„.

Glavni mediji su protočni bojler ove vlasti„, i zbog toga je Suša uverena da će oni u izbornoj kampanji favorizovati vlast.

Manji, ali kredibilni mediji“ trudiće se da izveštavaju profesionalno, istakla je ona, ali je sigurna da oni neće biti po volji ni vlasti, ni opoziciji, kada budu kritički izveštavali o njima.

Osvrćući se na stanje na javnoj sceni, Suša je predsednika Srbije Aleksandra Vučića označila kao „uzor“ obračuna sa političkim neistomišljenicima.

Kako je objasnila, to se može videti, počev od njegovih „prečestih obraćanja“ javnosti, do Parlamenta, gde su „svi oni kao klonirani mali Vučići ili da kažemo papagaji, koji ponavljaju ono što je on rekao„.

U pitanju je „američki model, potpuno neprimeren za naš sistem„, koji Vučić izučava, protumačila je Suša.

Kažu da ima minimum 1.500 botova„, ilustrovala je ona i ukazala da „svi oni dodatno zarađuju radeći u našim, javnim preduzećima, gde dobijaju pare, navijaju za vlast i time pokazuju lažnu sliku raspoloženja javnosti„.

Suša smatra da je licemerno odbijanje Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da odlučuje o predlogu kojim bi se ograničilo emitovanje rijaliti programa.

Nazivajući ga „uspavanim telom plaćenim da ne radi svoj posao„, ona je napomenula i da se postavlja pitanje ko finansira REM, jer se „ne finansira iz budžeta„.

Zato se pita kakve su veze REMsa velikim televizijama koje su pod Vučićevom kontrolom“ i upozorava da se „pristojni profesionalni“ mediji, zbog neravnopravnih uslova na tržištu, nalaze u teškoj situaciji.

U svim demokratskim zemljama, podsetila je Suša, država daje medijima novac „za neprofitne teme, da bi ključne stvari doprle do građana„.

Nažalost, mediji koji se u Srbiji bave takvim temama „jedva preživljavaju„, ali se Sušisviđa novi tip solidarnosti“ među novinarima.

Prema njenom uverenju, mediji su se povezali bar toliko da ne ostave neke novinare i teme na vetrometini.

Nije to tip solidarnosti sa polutkama, što je radio Milošević, ili potplatama, što radi ova vlast, kupujući medije, nego ako Krik otkrije nešto, to prenesu N1 i Danas„, obrazložila je Suša.

Ako ništa drugo, informacije ne mogu da se zataškavaju kao do sada, rekla je ona, nadajući se da će opstati novi, profesionalni, sistem solidarnosti.

Vrlo je teško prognozirati koji će mediji preživeti u ovim okolnostima, procenila je Suša, koja navodi da će građani „možda“ shvatiti da to nije samo novinarska, cehovska borba.

Kako je istakla, „to je borba na njihovo pravo na informaciju, jer je ona osnovno, elementarno ljudsko pravo„.

Bez obzira na to što se informacija prodaje kao roba i ima komercijalni karakter, uz pravo na život, ona spada u osnovna ljudska prava, zaključila je Suša.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…