Superdesk: Više od CMS-a

Platforma otvorenog koda za kreiranje novinskih web sajtova budućnost je novinarstva, smatraju pokretači Superdeska.

Superdesk je nova platforma za kreiranje priča koja na jednom mestu omogućava kreiranje, produkciju, prikupljanje, objavljivanje i distribuciju vesti.

Neprofitna organizacija Sourcefabric, koja je platformu razvila u saradnji sa australijskim ogrankom Associated Pressa, norveškom agencijom Norsk Telegrambyrå i drugim partnerskim medijskim organizacijama, Superdesk klasifikuje kao "više od CMS-a" i deljenjem koda za kreiranje i poboljšavanje platforme nastoji svim novinskim organizacijama pružiti visokoprofesionalnu tehnologiju jednostavnu za korišćenje.

Baziran na sistemu "deskova", panela koji su zaduženi za određene zadatke unutar procesa kreiranja medijskog sadržaja, Superdesk se može koristiti za kreiranje web ali i štampanih medija. Pretraga vesti i sadržaja, te njihovo prikupljanje, spašavanje, filtriranje, povezivanje i ponovno korišćenje omogućeni su unutar samog sistema.

Platforma sadrži i niz dodataka koji su bazirani na svakodnevnim radnim potrebama novinara, poput vremenskog programiranja spašavanja urađenog, sistema podsetnika, ubacivanja multimedije i kreiranja "paketa" vezanog sadržaja.

Cela platforma integrisana je sa sistemom komentara, notifikacija o aktivnosti i komunikacije sa ostalim članovima tima, bez obzira na njihovu lokaciju.

Nakon tri godine u fazi razvoja, beta verzija Superdeska dostupna je za preuzimanje na oficijelnom web sajtu, a njegov otvoreni kod na GitHub-u.

Izvor: Media.ba

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Balkaton
Događaji, IT

RCC: Otvorene prijave za treći Balkaton

_______
Sarajevo, 06. maj 2022. – Prijave za takmičenje za najbolje digitalne ideje i rešenja sa Zapadnog Balkana, Balkaton, otvorene su do 24. maja. Nagrade se dodeljuju u pet kategorija. Nagradni…