Šulc se iz Evropskog parlamenta vraća u nemačku politiku

Brisel, 24. novembar 2016. – Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc saopštio je 24. novembra da će se povući sa te funkcije i vratiti u nemačku politiku, gde bi mogao da bude glavni protivnik kancelarke Angele Merkel na izborima 2017.

Najava Šulcovog odlaska nametnula je pitanje ko će ga zameniti i najverovatnije će to biti neko iz grupe narodnjaka, najveće u EP. Šulc je bio predsednik EP od 2012.

Martin Šulc je političar iz Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), trenutno partnera u "velikoj koaliciji" prevođenoj Angelom Merkel koja je najavila da će se kandidovati za četvrti mandat na mestu kancelara.

Nemački dnevnik Zidojče cajtung (Süddeutsche Zeitung) prvi je noćas objavio da Šulc planira da 2017. uđe u trku za mesto u Bundestagu u svojoj pokrajini Severna Rajna-Vestaflija, industrijski razvijenom i gusto naseljenom regionu. Šulc (60) je to potvrdio jutros novinarima, pred konferenciju za štampu u Evropskom parlamentu, preneo je Euractiv.

"Sledeće godine ću se kandidovati za Bundestag kao nosilac liste SPD u Severnoj Rajni-Vestfaliji", potvrdio je na konferenciji za štampu u EP 24. novembra Šulc, preneo je EUobzerver.

Kruže glasine da je nemački socijalista, koji je u EP od 1994. a od 2012. je predsednik te institucije, favorit za kandidata socijaldemokrata za kancelara.

Angela Merkel 20. novembra je objavila da će ući u trku za četvrti mandat.

Nova istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Šulc mnogo popularniji među nemačkim socijaldemokratama od Zigmara Gabrijela, sadašnjeg vicekancelara i ministra ekonomije.

Predsednik EP do sada nije govorio mnogo o svojim ambicijama. Proletos je pak u jednom intervjuu na pitanje da li želi da zameni Angelu Merkel odgovorio: "Postigao sam u političkom životu više nego što sam ikada sanjao".

Međutim, poslednjih meseci Šulc je u Briselu navodno pokušavao da dobije podršku za još jedan, odnosno treći mandat predsednika EP. On se 2014. složio o podeli mandata sa Evropskom narodnom partijom (EPP), najvećom političkom grupom u EP. Prema tom sporazumu, Šulc će se povući i pustiti kandidata EPP da postane predsednik početkom 2017, osim ako se grupa EPP ne složi da Šulc ostane.

Sada će, pošto je Šulc najavio odlazak, mesto predsednika EP dobiti neki evroposlanik iz grupe EPP.

Inače, u Nemačkoj je Šulc mnogo manje poznat od nekih nacionalnih političara. Ipak, u SPD ga smatraju kandidatom koji više obećava od nepopularnog Gabrijela.

SPD takođe razmatra mogućnost da Šulc zameni Franka Valtera Štajnmajera na funkciji ministra spoljnih poslova početkom 2017. Štajnmajer će u februaru postati predsednik Nemačke.

Šulc je na pres konferenciji rekao i da je tokom vremena provedenog u EP nastojao da ojača evropski projekat i da će nastaviti to da radi iz Berlina.

"Svetu je više nego ikada potrebna snažna, samouverena EU da ustane i brani ono što su prethodne generacije izgradile", kazao je Šulc u kratkom obraćanju i odbio da odgovara na novinarska pitanja.

"Moramo da smanjimo nejednakosti u i između društava. Nemačka ima posebnu dužnost u tome … Ja ću raditi na tome iz Berlina", kazao je Šulc, preneo je BBC.

Martin Šulc je pre ulaska u EP vodio knjižaru u rodnom Ahenu na zapadu Nemačke.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…