Suficit tekućeg računa EU u prvom kvartalu 2024. porastao na 134,3 milijarde evra

Foto: shutterstock.com

Brisel – Sezonski prilagođen suficit tekućeg računa EU je u prvom kvartalu 2024. porastao sa 89,8 milijardi evra u četvrtom kvartalu 2023. na 134,3 milijarde evra.

To predstavlja 3,1 odsto BDP-a EU, objavio je Eurostat.

U kategoriji robe je zabeležen suficit od 113,5 milijardi evra, u sektoru usluga 38,4 milijarde evra, kao i u kategoriji primarnih prihoda 5,5 milijardi evra, dok je u kategoriji sekundarnih prihoda zabeležen deficit od 23 milijarde evra.

Kako se navodi, pre godinu dana je u prvom kvartalu 2023. suficit tekućeg računa Evropske unije je iznosio 55,2 milijarde evra.

Na osnovu desezoniranih podataka za države Evropske unije, 18  zemalja EU je u prvom kvartalu 2024. zabeležilo suficit tekućeg računa, sedam zemalja deficit, dok je jedna država imala tekući račun u ravnoteži, a podaci za Francusku nisu dostupni.

Najveći suficit tekućeg računa je u prvom kvartalu 2024. zabeležen u Nemačkoj i iznosi 83,6 milijardi evra, sledi Holandija 28,3 milijarde evra, Irska 22,6 milijardi evra, Španija 12 milijardi evra, Švedska 10,3 milijarde evra, Austrija devet milijardi evra i Danska 7,2 milijarde evra.

Nasuprot tome najveći deficit tekućeg računa je zabeležen u Grčkoj 4,1 milijarda evra, Rumuniji četiri milijarde evra, Hrvatskoj 2,7 milijardi evra.

Podaci za drugi kvartal 2024. će biti objavljeni 4. oktobra.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…