Sudije uživaju pravo na slobodu izražavanja, ali imaju specifične odgovornosti

sudija

Strazbur – Konsultativni savet evropskih sudija Saveta Evrope objavio je set preporuka sudijama širom Evrope o tome kako da ostvaruju svoje pravo na slobodu izražavanje u i izvan suda, uključujući u medijima i na društvenim mrežama.

U Mišljenju Konsulativnog saveta (CCJE) navodi se da sudije uživaju pravo na slobodu izražavanja kao drugi građani.

U ostvarivanju tog prava moraju da imaju specifične odgovornosti i dužnosti u društvu, pored obaveze čuvanja profesionalne tajne u vezi sa njihovom sudijskom ulogom.

Savet smatra da bi sudije trebalo da budu uzdržane u izražavanju svojih stavova i mišljenja u okolnostima u kojima bi to moglo da ugrozi njihovu nezavisnost, nepristrasnost ili dostojanstvo funkcije ili ugrozi autoritet pravosuđa.

Ističe se da je dužnost svakog sudije da, kada su demokratija, podela vlasti ili vladavina prava u opasnosti, govori u odbranu sudske nezavisnosti i ustavnog poretka, uključujući politički osetljiva pitanja. Dodaje se da sudije koje govore u ime pravosudnih saveta ili udruženja treba da uživaju visok stepen zaštite, objavio je Savet Evrope.

U Mišljenju se takođe ističe da sudije, kao i pravosudni saveti i udruženja, imaju moralnu dužnost da objasne javnosti pravosudni sistem, njegovo funkcionisanje i vrednosti kako bi promovisali i očuvali poverenje javnosti u rad pravosuđa.

Savet je dao detaljna uputstva oko upotrebe društvenih mreža i smatra da tu sudije treba da budu uzdržane u ostvarivanju prava na slobodu izražavanja, bez obzira da li pod svojim imenom ili pseudonimom.

To podrazumeva da sudije treba da izbegavaju da u onlajn prostoru iznose poglede ili dele lične informacije koje bi mogle da potkopaju sudsku nezavisnost i nepristrasnost, pravo na pravično suđenje, dostojanstvo funkcije ili poverenje javnosti u autoritet pravosuđa.

Kako bi se sprečili izvesni rizici, CCJE preporučuje da se sudijama obezbede odgovarajuće obuke o komunikaciji u međima i na društvenim mrežama.

U Mišljenju se takođe preporučuje da sudije dobiju smernice u vezi sa izjavama koje bi mogle da dovedu do njihovog izuzeća ili negativno deluju na autoritet i reputaciju pravosuđa i u vezi sa njihovom slobodom izražavanja kada imaju politički mandat.

Savet je preporučio sudijama ili sudijskim udruženjima da utvrde pravila ili kodekse ponašanja koji se odnose na obim slobode izražavanja sudija i ograničenja.

Mišljenje će biti dostavljeno Komitetu ministara koji je zadužen da obezbedi njegovo širenje i podsticanje primene u svim članicama, preneo je Dnevni evropski servis.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…