1. Početna
  2. Društvo
  3. Sudbina Tanjuga i dalje nepoznata

Sudbina Tanjuga i dalje nepoznata

Tanjug

Sudbina Tanjuga neizvesna je nakon što je istekom roka za privatizaciju medija prestao da važi i zakon o toj novinskoj agenciji. Pokušaj privatizacije Tanjuga nije uspeo i za sada na pitanje šta će biti sa agencijom nema odgovora ni iz Agencije za privatizaciju, ni iz Ministarstva kulture i informisanja, kao ni iz uprave Tanjuga.

UNS nezvanično saznaje u vladi da su prestankom postojanja Tanjuga prestala i prava na prenos kapitala bez naknade zaposlenima. Premijer Srbije rekao je ranije da ne zna mnogo o privatizaciji medija ali da za Tanjug postoji nekoliko predloga.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je 3. novembra od Vlade Srbije da omogući zaposlenima u Tanjugu da besplatno dobiju akcije te novinske agencije koja nije privatizovana u zakonskom roku.

Po tumačenju koje je UNS nezvanično dobio iz Vlade, prestankom važenja Zakona o novinskoj agenciji Tanjug, u ponoć 31. oktobra 2015. godine, formalno-pravno prestala je da postoji ta nacionalna agencija, pa i sva prava na prenos kapitala bez naknade na koji bi zaposleni do tada imali pravo.

Po Zakonu o javnom informisanju i medijima, da je postupak prenosa kapitala pokrenut odmah po okončanju drugog kruga privatizacije, 7. oktobra, a pre prestanka važenja Zakona o Tanjugu, zaposleni u ovoj agenciji mogli bi da ostvare prava koja im pripadaju po Zakonu o javnom informisanju i medijima.

UNS je podsetio da je državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković 10. oktobra izjavio da je „besplatna podela akcija nešto što Zakon prepoznaje kao sledeću fazu kada je u pitanju Novinska agencija Tanjug“.

Agencija za privatizaciju i menadžment Tanjuga, po oceni UNS-a, morali su da pre isteka roka pokrenu postupak kojim bi zaposlenima omogućili pravo koje im pripada po Zakonu o javnom informisanju i medijima.

UNS apeluje na Vladu Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja da ne prepuste gašenju nacionalnu novinsku agenciju „koja je prepoznatljiv brend Srbije i bivše Jugoslavije u svetu“.

„Najmanje što mogu i treba da urade jeste da omoguće ista prava zaposlenima u Tanjugu kao novinarima i medijskim radnicima drugih medija u privatizaciji i omoguće im da pod ravnopravnim uslovima uđu u tržišnu utakmicu sa drugim agencijama“, navodi se u saopštenju UNS-a.

Rok za privatizaciju medija koji su bili u vlasništvu države i lokalnih samouprava istekao je 31. oktobra. Mediji koji do tada nisu dobili novog vlasnika biće privatizovani besplatnom podelom kapitala bivšim i sadašnjim zaposlenima ili će biti ugašeni.

Kako je UNS ranije saopštio, istekom roka za privatizaciju medija prestao je da važi i Zakon o novinskoj agenciji Tanjug, kao i finansiranje iz državnog budžeta, pa je neizvesna sudbina tog državnog medija i 188 zaposlenih.

Privatizacija Tanjuga nije uspela, jer ni u drugom krugu nije bilo zainteresovanih za kupovinu, iako je početna cena bila 380.467 evra, što je polovina procenjene vrednosti kapitala tog preduzeća.

Na pitanje šta će biti sa Tanjugom, UNS odgovor nije dobio ni od Agencije za privatizaciju, ni od Ministarstva kulture i informisanja, kao ni od direktorke Tanjuga Branke Đukić.

Kako je rečeno UNS-u u Agenciji za privatizaciju, čeka se na instrukcije od Ministarstva kulture i informisanja o daljoj proceduri za agenciju Tanjug.

„Ne moramo da imamo zakon da bismo radili“, odgovorila je 2. novembra Branka Đukić na pitanje UNS-a šta se sada dešava sa Tanjugom, s obzirom na to da je 31. oktobra 2015. godine istekao rok za privatizaciju medija.

Na pitanje o daljoj sudbini neprivatizovanih medija, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je 2. novembra da „ne zna ništa tačno“.

„Nisam se dubinski u to mešao. Ne znam koji su mediji privatizovani, a koji ne. Nisam se bavio time, pitajte (ministra kulture i informisanja) Ivana Tasovca“, kazao je Vučić i dodao da za Tanjug postoji nekoliko predloga.

Od 73 medija koja su bila u vlasništvu države i lokalnih samouprava prodato je 36.

Agencija za privatizaciju trebalo je da počne da neprivatizovanim medijima dostavlja odluke o obustavi postupka privatizacije metodom prodaje kapitala i nastavkom postupka privatizacije metodom besplatne podele akcija.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…