Sud ukinuo mere češke vlade o restrikcijama kretanja i zatvaranju radnji zbog korona virusa

sudijski čekić

Prag, 23. april 2020. – Gradski sud u Pragu ukinuo je četiri glavne mere kojim je zbog pandemije virusa COVID-19 po odluci vlade češko Ministarstvo zdravlja uvelo restrikcije kretanja građana i zatvorilo radnje, osim sa prehambenim proizvodima, drogerije i apoteke.

I u sadašnjoj situaciji je nužno da organi državne vlasti insistiraju na pravilima i da očuvaju u najvećoj mogućoj meri pravnu državi. Vlada je morala te mere da usvoji na osnovu Zakona o vanrednim situacijama. Sud mora da odbije da takvu moć ima jedno jedino ministarstvo„, objasnio je presudu predsednik sudskog veća sudija Štepan Viborni.

Ukidanje mera zatražio je ekspert za pravo u zdravstvu Ondžej Dostal zato što su, kako je naveo u tužbi, mere samovoljne, haotične i nerazumljive, umesto epidemiologa donose ih političari a država nije poštovala ni vlastiti plan za pandemiju a te restriktivne mere je bez daljih objašnjenja ministarstvo pravdalo samo time što se pojavio virus korona.

Po oceni Dostala sa kojom se složio sud, država je mogla takve mere koje toliko zadiru u osnovna prava i slobode građana da naredi samo prema zakonu o kriznim, vanrednim situacijama i vanrednom stanju a ne da o njima odlučuje jedno ministarstvo.

U tužbi ne poričem pravo države da ograniči slobode u epidemiji. Bunim se zbog faula na privrednicima fizičkim licima jer im je otežano da traže odštetu kada mere nisu po zakonima o kriznim situacijama, već prema zakonima Ministarstva zdravlja„, objasnio je Dostal.

Sud je upozorio da je vlada sredinom marta prve restrikcije, zatvaranje granica, radnji i mere socijalnog distanciranja, donela u skladu sa zakonom, koristeći odredbe zakona o vanrednoj situaciji krize zbog epidemije ali je te mere 26. marta i 17. aprila produžila i precizirala samo na osnovu Zakona o zaštiti javnog zdravlja.

Presuda je pravosnažna, ali stupiće na snagu 27. aprila pošto je sud, ne sumnjajući u potrebu i efikasnost ukinutih mera, ostavio vladi nekoliko dana da dovede odluku o merama ovog puta u sklad sa zakonom.

Efikasnost nije merilo zakonitosti a cilj ne opravdava sredstvo„, naveo je Gradski sud u Pragu u saopštenju za medije.

Ovo je prva presuda čeških sudova po 17 tužbi na zakonitost uvedenih mera a nekoliko tužbi se sprema i za Ustavni sud, pre svega zbog odluke vlade da zatvori granice i zabrani Česima generalno da izlaze iz zemlje, umesto da problem putovanja reši drugačije, recimo strogim dužim karantinom za sve koji bi se vraćali u zemlju.

Sud na sebe preuzima odgovornost za posledice svoje odluke. Bilo kada su u pitanju životi i zdravlje građana, tako i privreda cele zemlje„, osudio je presudu predsednik Češke Miloš Zeman, saopštio je njegov portparol, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…