Studenti i učenici iz Crne Gore proširiće znanja o EU tokom letnje škole u Zagrebu

Crnogorski učenici i studenti, njih 50, boraviće od 13. do 22. juna u Zagrebu, na međunarodnoj letnjoj školi „Tri godine iskustva hrvatske omladine u Evropskoj uniji (EU)“, koju organizuju Univerzitet Donja Gorica i Centar za monitoring i istraživanje (CeMI).

Studijska poseta će biti organizovana u okviru projekta „Budi spreman za EU vrednosti“.

„Međunarodnu letnju školu će svečano otvoriti predsednik Centra za međunarodne studije, prof. dr Radovan Vukadinović i i potpredsednica  dr Monika Begović. Škola će polaznicima pružiti mogućnost da slušaju predavanja eminentnih stručnjaka iz regiona poput prof. dr Radovana Vukadinovića, prof. dr Lidije Čehulić Vukadinović, dr Monike Begović, doc.dr Igora Kanižaja, prof. dr Borisa Vucelića, doc. Dr Jadranke Dujić Furlan i drugih“, kaže se u saopštenju CeMI-ja.

Hrvatski i stručnjaci iz regiona govoriće o, kako se navodi, Hrvatskoj i EU u domenu obrazovnih i omladinskih politika, iskustvima mladih nakon tri godine od ulaska te države u Uniju, njihovim mogućnostima za obrazovanjem i zapošljavanjem u EU, evropskim vrednostima, kao i evropskoj spoljnoj politici, medijskoj pismenosti u EU, zdravstvenom sistemu u Hrvatskoj koji je u skladu sa pravilima EU.

„Takođe, studenti i učenici će slušati i predavanja o iskustvima Zagrebačke županije, standardima EU za zaštiti kulturnog nasleđa, organizacijskoj kulturi radi promovisanja vrednosti EU na radnim mestima“, pojašnjava se u saopštenju.

Pored predavanja, kako je saopšteno, polaznici će imati priliku da učestvuju u simulacijama i radionicama, obiđu Zagreb i njegove muzeje, kao i da posete ključne institucije u domenu kreiranja obrazovnih politika u Hrvatskoj, a 21. juna će im tokom svečanog zatvaranja škole, biti uručene diplome.

Projekat „Budi spreman za EU vrednosti“ podržala je Evropska komisija u okviru programa Erasmus Plus (poziv Capacity Building Youth – Western Balkans).

Izvor: PR Centar

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…