Strožim kriterijumima do boljeg integrisanja žena u vojsci

U Vojsci Srbije radi nešto više od 200 žena oficira, a među njima nema nijedne sa najvišim – generalskim činom, a samo tri žene imaju pukovnički čin.

Prva od tri pukovnice je Katarina Štrbac (50) koja je od ulaska u vojnu službu 1989. godine do danas prošla naporan put, ali je stigla do titule doktora nauka i učešća u timu za pregovore o ulasku Srbije u EU.

Čin je dobila pre sedam godina i do pre nekoliko meseci bila je jedina žena u Vojsci Srbije sa tim činom.

Katarina Štrbac je ponosna na uniformu koju nosi i na put koji je prešla, ali, ipak, tvrdi da bi danas sve drugačije učinila.

„Milion puta sam se pokajala“, kazala je Katarina Štrbac agenciji Beta i dodala da su žene u vojsci bile diskriminisane, a da je danas situacija znatno bolja, iako još treba da se poboljšava.

„Ženama je mesto u vojsci, ali način na koji mi to činimo nije dobar“, rekla je Katarina Štrbac, koju u Vojsci oslovljavaju sa „gospođo pukovnik“.

Katarina Štrbac smatra da nedovoljno selektivno raspoređivanje žena u vojsci stvara kontra efekat i dovodi do toga da su žene diskriminisane.

Ona smatra da treba utvrditi stroga pravila i kriterijume za svako formacijsko mesto, a tu se misli pre svega na vojnike po ugovoru, zatim podoficirska i oficirska mesta.

Time se sprečava svaki vid diskriminacije, jer kada kandidat ispuni te stroge kriterijume za određeno formacijsko mesto, nebitno je da li je u pitanju muškarac ili žena, dodala je Štrbac.

Čini joj se da ti kriterijumi još nisu valjano utvrdjeni, a time ni adekvatna reakcija na pritiske da ima veći broj žena u vojsci.

„Za neka mesta neophodni su posebni kriterijumi i sposobnosti. Za pojedine dužnosti potrebno je imati izražene fizičke sposobnosti. Ako žena to može, onda je ona pravi kandidat“, objasnila je Katarina Štrbac.

Podseća i na rečenice koje je slušala na početku karijere, a pamti ih i danas, poput „šta će žene u vojsci, nije to za njih“. Ona je rekla da bez podrške porodice ne bi uspela i da iza svake uspešne žene u vojsci stoji veliko odricanje njene porodice i nje same.

Prva klasa žena na Vojnoj akademiji u Beogradu primljena je 2007. godine, a od prošle godine devojke mogu da se upisuju i u Vojnu gimnaziju.

Autor: Bojana Milanović, novinarka Bete

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…