Stranke da ne politizuju instituciju poverenika

Rodoljub Šabić

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je da nema razloga da političke stranke pozivaju poverenika da štiti prava građana, jer on to čini svakodnevno u granicama svojih ovlašćenja i raspoloživih resursa.

Šabić je kao nimalo konstruktivan akt ocenio jučerašnje saopštenje Stalne komisije opozicionih stranka za obezbeđenje uslova za poštene izbore da će zatražiti od poverenika da "reaguje na svako buduće kršenje građanskih sloboda i privatnosti podataka koje predstavnici vlasti grubo zloupotrebljavaju sprovodeći kampanju od vrata do vrata, posebno zloupotrebljavajući biračke spiskove".

"Reč je o aktu kojim se, objektivno, nezavisno od motiva, pokušava politizovati jedna nezavisna institucija i kojim se njen rad, nadležnosti i ovlašćenja predstavljaju javnosti pogrešno", naveo je Šabić u saopštenju.

Šabić je podsetio da je više puta upozoravao da posete stranačkih aktivista stanovima građana, mnogi građani doživljavaju kao uznemiravanje.

"Međutim, notorna je činjenica, morala bi biti poznata i političkim strankama, da poverenik nema nikakve ni pravne ni faktičke mogućnosti da bilo koga spreči u neželjenoj poseti stanovima građana", rekao je Šabić.

On je dodao da je ipak u više navrata podsećao da građani nemaju nikakvu obavezu da stranačke aktiviste primaju i odgovaraju na njihova pitanja.

Poverenik je dodao da je više puta ukazivao da su građani, bar na papiru, nizom odredbi o zaštiti potrošača, u više zakona, zaštićeni od neželjenih poseta trgovaca, posrednika, pružalaca usluga, ali da nema zakonskih odredbi koje bi ih štitile od uznemiravanja stranačkih aktivista.

Povodom sumnji da stranački aktivisti koriste zvanične biračke spiskove, poverenik je više puta posebno naglašavao da je upotreba i prikupljanje podataka o ličnosti u svrhu za koju po zakonu nisu namenjeni, krivično delo.

Izvor: Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…