Strah i nepoverenje za dve trećine građana Srbije glavni razlozi za neprijavljivanje krivičnog dela

Misija OEBS u Srbiji

Beograd, 22. februar 2020. – Četvrtina građana Srbije smatra da ne postoje službe koje pružaju podršku žrtvama kriminala.

To je pokazalo istraživanje u okviru projekta „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji„, koji Misija OEBS-a u Srbiji sprovodi u saradnji s Ministarstvom pravde.

U saopštenju o tome se navodi da je od ispitanika koji su kazali da znaju da u Srbiji te službe postoje, 47,3 odsto kao takvu službu navelo policiju.

Glavnim razlogom za neprijavljivanje krivičnog dela dve trećine ispitanika smatra strah i nepoverenje

Istraživanje je pokazalo da ispitanici u najvećoj meri, od 30,8 odsto, žrtvama kriminala većinom smatraju one koji su materijalno oštećeni, dok je žrtve seksualnog nasilja pomenulo „samo 2,9 odsto“.

Skoro trećina, 27 odsto ispitanika, reklo je da ne zna ko se smatra žrtvom kriminala, a 37,5 odsto da ne zna koja prava imaju žrtve i svedoci kriminala„, navedeno je u saopštenju.

Sve to je uzeto u obzir pri izradi Nacionalne strategije koja, uz osnivanje Nacionalne mreže za podršku žrtvama, podrazumeva i definisanje „tačaka za kontakt“ u policiji i sudstvu gde će žrtve dobiti „sve osnovne informacije o pravima i podršci na koju imaju pravo„.

Najavljeno je i uvođenje audio-video opreme za davanje iskaza bez direktnog kontakta žrtve i okrivljenog, i mehanizama sveobuhvatnog sistema podrške žrtvama i svedocima krivičnih dela.

Evropski dan žrtava kriminala u Srbiji obeležen je 15. put. Cilj je bio da se posledice, koje žrtve kriminaliteta trpe, učine vidljivim široj javnosti i da se društvo podstakne da efikasnije i potpunije zaštiti prava žrtava.

Projekat „Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji“ finansira Evropska unija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…