Sto najuticajnih fotografija svih vremena

Fotograf

Njujork, 18. novembar 2016. – Američki časopis Time izabrao je 100 najuticajnijih fotografija svih vremena na kojima su događaji koji su obeležili istoriju u poslednjih vek i po  –  od naučnih dostignuća do strahota ratova, ali i svakodnevne sitnice zabeležene na neobičan način poput kapljice mleka ili novorođene bebe.

Svih 100 fotografija su uključene u multimedijalni projekat koji je objavljen u novoj knjizi i na sajtu Tajma, prenosi Beta.

Čuvene fotografije ili frejmovi iz filmova svedoče o istoriji i percepciji medija, o prelomnim trenucima i ličnostima koji su presudno uticali na potonje događaje.

Od prve poznate fotografije iz 1826, do poslednje koja prikazuje mrtvog sirijskog dečaka na obali mora 2015, Tajm je napravio kolekciju koja prati razvoj čovečanstva sa svim strahotama ratova, izbegličkih kriza, ali i pobeda i istorijskih uspeha poput odlaska čoveka na Mesec.

Među najuticajnijim fotografijama su i one koje prikazuju ratove od američkog građanskog rata, preko niza fotografija iz Drugog svetskog rata, vijetnamskog rata do poslednjih ratnih sukoba posle 2000. godine.

Drugom svetskom ratu posvećeni su snimci dečaka iz varšavskog geta, Dana D, postavljanja zastave Sovjetskog Saveza na Rajhstag i postavljanje američke zastave na ostrvu Ivo Džima, pečurke posle eksplozije atomske bombe u Nagasakiju i proslave pobede saveznika s Tajms skvera u Njujorku.

Posleratna istorija je zabeležena hladnoratovskim temama, terorističkim napadima, pobunama i invazijama  –  prebeg iz Istočnog Berlina 1961, samospaljivanja vijetnamskog sveštenika 1963, protest američkih crnaca na jugu SAD 1963, sovjetska invazija Praga 1968, pogubljenje u Sajgonu 1968, teroristički napad palestinske organizacije „Crni septembar tokom Olimpijskih igara u Minhenu 1972, strahoha rata iz 1972. sa snimkom gole devočice u bekstvu, student ispred tenkova na Tjenanmenu 1989, glad u Somaliji 1992, mučenje zatvorenika u američkom zatvoru Abu Graib u Iraku iz 2003, čovek koji pada posle napada na Svetski trgovinski centar 2001. i snimak iz Bele kuće na kojem predsednik SAD Barak Obama i drugi visoki zvaničnici prate akciju na vodju Al Kaide Osame bin Ladena 2011.

Pored fotografija u zbirci je i frejm amaterskog filma Abrahama Zaprudera na kojem je zabeležen trenutak kada je ubijen predsednik SAD Džon F. Kenedi 1963.

Poslednja snimljena 2015. godine  –  mrtvi dečak kojeg su roditelji poslali iz Sirije  –  svedoči o i dalje aktuelnoj migrantskoj krizi kojoj se ne nazire kraj.

Fotografije Tajmove zbirke prikazuju i nezaobilazne svetske lidere Abrahama Linkolna iz 1860, Adolfa Hitlera na nacističkom skupu 1934, ratnog premijera Velike Britanije Vinstona Čerčila 1941, indijskog lidera Mahatmu Gandija 1946, pobunjenika Ernesta Če Gevaru iz 1960. ili kineskog lidera Mao Cedunga kako pliva 1966.

Tajmova zbirka obuhvatila je i nekoliko događaja koji prikazuju naučni i tehnološki napredak od rentgenskog snimka šake supruge Vilhelma Rentgena iz 1895, preko prve fotografije Zemlje iz orbite Meseca 1968. i čoveka na Mesecu iz 1969. na kojoj je Nil Armstrong slikao svog kolegu Baza Oldrina do snimka „Stubova stvaranja“ koja je napravljena 1995. sa svemirskog teleskopa Habl.

Pored istorijskih događaja Tajm je u zbiku najuticajnijih fotografija uvrstio i neizbežne trenutke iz pop kulture, kao što su zakucavanje Majkla Džordana iz 1984. na kojoj je zasnovana silueta patika „Er Džordan“, fotografija gole trudne Demi Mur s naslovne strane Varajetija iz 1991, pobeda Muhameda Alija nad Sonijem Listonom iz 1965. ili tuča jastucima članova Bitlsa u hotelu 1964.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…