Stevanović: Roditelj može da odgovara samo u delokurugu svoje nadležnosti

Foto: Tanjug

Beograd – Direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Ivana Stevanović izjavila je da krivično pravo poznaje subjektivnu odgovornost.

S tim u vezi ne može očekivati da se roditelji kažnjavaju za ponašanje njihove dece.

Ona je za Tanjug rekla da je za delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, kazna zatvora do tri godine i tiče se onih situacija kada se ne vodi računa o potrebama deteta u smislu njegovog obrazovnog procesa, socijalne zaštite, zdravstvene zaštite i svih elemenata koja se tiču njegovog blagostanja.

Drugi deo zlostavljanja je, kako objašnjava, usmeren na blaže oblike koji nisu pokriveni težim krivičnim delima, protiv života i tela odnosno nasilja u porodici koji imaju mnogo ozbiljnije zaprećene sankcije kazne zatvora, nego što je slučaj kod krivičnog dela zapuštanja i zlostavljanja maloletnog lica.

Napominje da tužilaštvo ima pravo i mogućnosti i bez podnošenja krivične prijave, da zahteva prikupljanje potrebnih obaveštenja kojim je naloženo da se sasluša osumnjičena M.K., majka maloletnog K.K. koji je 3. maja u OŠ „Vladislav Ribnikar“ ubio 10 osoba, jer je ono to koje vodi istragu.

Jako je važno da znamo iz oblasti porodično pravne zaštite, da Centar za socijalni rad kao organ starateljstva ima mogućnost i obavezu nad vršenjem nadzora roditeljskog prava u svakoj porodici„, ističe ona i dodaje da sistemi obrazovanja i zdravstva moraju da budu međusobno povezani kada je reč o deci.

Stevanovićeva kaže da što se tiče zaštite privatnosti, neophodno je biti vrlo obazriv u načinu izveštavanja, i da se dozvoli tužilaštvo da radi svoj deo posla jer jedino ono može da obezbedi punu informaciju.

Krivično pravo poznaje subjektivnu odgovornost, napominje Stevanović, što znači da roditelj može da odgovara samo u delokurugu svoje nadležnosti, svoje krivične odgovornosti, propuštanje određenih radnji, a ne za to što je njegovo dete učinlio nasilje prema svom vršnjaku, nastavniku.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…