Stevan Dojčinović dobitnik prestižne međunarodne novinarske nagrade

Stevan Dojčinović

Vašington, 8. novembar 2019. – Međunarodni centar za novinare (ICFJ), nevladina organizacija koja okuplja medijske radnike širom sveta sa sedištem u Vašingtonu, uručila je prestižne novinarske nagrade laueratima za 2019. godinu.

Među laueratima je i urednik portala KRIK Stevan Dojčinović.

Na večeri, koja je upriličena u vašingtonskom federalnom zdanju, koje nosi ime Ronalda Regana, nagrade su preuzeli dopisnica američke televizije CBS iz Londona Elizabet Palmer, reporterka kenijske televizije NTV Rouz Vangi i Dojčinović.

Jednu od nagrada primio je i Martin Beron, izvršni urednik lista Vašington post.

Vangi i Dojčinović ovogodišnji su dobitnici priznanja „Knight International Journalism Award„, čiji je sponzor Fondacija Džon S. i Džejms L. Najt

Palmer je nagrađena za izuzetnost u izveštavanju o međunarodnim pitanjima, dok je Beron dobitnik priznanja za izuzetnost u novinarstvu.

U obrazloženju za nagradu, koju je dobio u maju, navedeno je da Dojčinović predvodi tim hrabrih novinara, koji su u periodu rastuće opasnosti, razotkrili nepravilnosti poput   pranja novca poslovnih elita i zloupotrebe za koju su odgovorni zvaničnici vlasti.

On je ujedno i regionalni urednik Projekta za istraživanje kriminala i korupcije (OCCRP) i partner Međunarodnog centra za novinare (ICFJ). Zbog svog rada i istraživanja često je na meti pretnji i napada ljudi bliskih vlasti. Ništa od toga ga ne odvraća„, piše u obrazloženju.

Priznanje „Knight International Journalism Award“ dodeljuje se novinarima, urednicima, medijskim radnicima kao i novinarima-građanima koji su, uprkos teškim okolnostima, radom i izveštavanjem doprineli svojim zemljama.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…