Stejt department: Pogoršanje stanja ljudskih prava pogađa ceo svet

Stejt department

Vašington, 31. mart 2021. – Američki Stejt department je u godišnjem izveštaju o ljudskim pravima upozorio na pogoršanje stanja ljudskih prava širom sveta, a posebno je istaknuta represija, koju po američkoj administraciji sprovodi Kina na svojoj teritoriji nad manjinama, i proganjanje političkih protivnika koje sprovode ruske vlasti.

Ozbiljna ograničenja slobode izražavanja, brojni slučajevi korupcije među članovima vlade, pretnje i  nasilje prema manjinskim grupama, dominacija vladajuće stranke pri organizovanju izbora, neki su od značajnih izazova u oblasti ljudskih prava u Srbiji u 2020. godini,   zaključak je izveštaja koji je u utorak objavio američki Stejt department.

U delu dokumenta o Srbiji, koji obuhvata utvrđivanje stanja u značajnom broju oblasti – notirana su, kako je navedeno, ozbiljna ograničenja slobode izražavanja, uključujući nasilje, pretnje nasiljem i neopravdana hapšenja i gonjenja novinara, prenosi Glas Amerike.

Takođe se navode i brojni slučajevi korupcije među članovima Vlade, krivična dela koja su uključivala nasilje ili pretnje nasiljem prema osobama sa invaliditeom, kao i zločini počinjeni protiv pripadnika seksualnih manjina – LGBT populacije, ukazano je izveštaju Stejt departmenta.

Rojters prenosi da je američki državni sekretar Entoni Blinken,  predstavljajući godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu koji obuhvata 200 zemalja, rekao da su pojedne vlade koristile krizu koju je izazvao Kovid-19 kao izgovor za ograničavanje prava i konsolidaciju autoritarne vladavine.

U delu izveštaju Stejt departmenta koji se odnosi na Kinu, navedeno je da kineske vlasti sprovode program masovnog pritvaranja pripadanika Ujgura i drugih nacionalnih manjina u provinciji Sinđijang, i da su u ovoj zemlji nestala četiri novinara koji su izveštavali o početnoj fazi pandemije u gradu Vuhanu.

Agencija navodi  da se u delu dokumenta SAD o Rusiji kaže da su po verodostojim izveštajima, pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti otrovali nervnim agensom opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji je i pritvoren ove godine, kada se vratio u zemlju posle lečenja.

Pored ovih, posebno je istaknut primer, kako je precizirano, značajnog kršenja ljudskih prava u Etiopiji, čija je vlada kritikovana na osnovu tvrdnji da nije krivično gonila zvaničnike koji su počinili, po oceni američkog državnog sekretara, etničko čišćenje u regionu Tigraj.

„Trend poštovanja ljudskih prava kreće se u pogrešnom smeru, previše ljudi je nastavilo da pati u brutalnim uslovima tokom 2020″, zaključio je prilikom predstavljanja izveštaja Blinken, prenosi Rojters.

Izveštaj o ljudskim pravima američki Stejt department objavljuje poslednjih 45 godina. Taj dokument obuhvata procenu stanja međunarodno priznatih pojedinačnih, građanskih, političkih i radničkih prava, utvrđenih u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i drugim međunarodnim sporazumima, navodi agencija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…