1. Početna
  2. Vesti
  3. Srbija
  4. Stefanović: Savez za Srbiju donosiće odluke punim konsenzusom

Stefanović: Savez za Srbiju donosiće odluke punim konsenzusom

Borko Stefanović

Beograd, 23. jul 2018. – Član Saveza za Srbiju i lider Levice Srbije Borko Stefanović ocenio je da je model, po kojem je Savez ustrojen, najbolji mogući i da se poklapa sa onim šta građani traže.

Govoreći o 30 ciljeva Saveza za Srbiju, Stefanović je za Televiziju N1 rekao da je to dobro razrađena, precizna, ali ne preduga programska platforma.

Građani će tu moći da vide za šta se Savez za Srbiju zalaže – od borbe protiv politike siromaštva koju nameće ovaj režim, borbe protiv ovakvog tretiranja stranog investitora pa do pitanja Kosova i Metohije, reforme pravosuđa, formiranja specijalnog tužioca, zakona o poreklu imovine, slobode medija, mogućnost da imamo slobodne izbore, sređene biračke spiskove, mogućnost lustracije…”, objašnjava Stefanović.

Kako tvrdi, reč je o stvarima koje su proizvod dogovora i poklapanja svih stranaka i pokreta u Savezu što, prema njegovom mišljenju, pokazuje da Savez nije formiran oko jedne teme, kao i to da nije levičarski, desničarski niti centristički.

Ovo je savez ljudi koji imaju svoju savest, koji imaju želju da promene Srbiju na bolje. Skupili smo se da bismo omogućili da se formira prelazna vlada koja će za godinu dana omogućiti svima da slobodno uđu u političku utakmicu i da svako kandiduje svoj program i ideologiju na slobodnim izborima”, ističe Stefanović.

Na osnovu analize koju su radili nedavno, kaže Stefanović, da je opozicija nastupila zajedno na beogradskim izborima, plus određen broj birača koje bi to podstaklo da izađu na izbore, “došli bi na oko 41 odsto glasova”.

Kažem, zajedno sa (Aleksandrom) Šapićem, recimo Ne davimo Beograd bi ili bio s nama ili bi dobio manje, mi bismo došli na skoro 41 odsto”, ocenjuje Stefanović.

On dodaje da će se Savez spremati za naredne izbore, koji god da budu, i da će pokazati da, ako se uopšte odluče da izađu na izbore jer dosadašnji nisu bili slobodni, postoje stvari koje su važnije od njihovih razlika.

Pritom, moram da kažem da nijednog momenta na sastancima Saveza nije spominjana EU i NATO, a nije bilo reči ni o podeli mandata”, rekao je Stefanović.

Stefanović naglašava da su dva uslova za pristupanje Savezu – da ste nesumnjivo opoziciono nastrojeni i da želite na demokratski način da pokušate da sprovedete svoj program.

“Imate tri stranke koje su nominalno opozicija, a u stvari nisu – radikali, LDP i LSV. To su stranke koje su u nekom obliku podržavaoci ovog lošeg, štetočinskog režima”, smatra Stefanović.

Stefanović ističe da je odmah dogovoreno da Savez ne bude liderski.

Nema potrebe. Odluke se donose punim konsenzusom. One se donose u Predsedništvu, svi će biti ravnopravno zastupljeni i imaće po jednog predstavnika. Rotiraće se predsedavajući Saveza, po abecednom ili azbučnom redu, u zavisnosti da li pitate mene ili Boška Obradovića”, našalio se Stefanović, prenosi portal Autonomija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…