Stanojević: Od početka 2022. godine u Srbiji je ubijena 21 žena

Vesna Stanojević

Beograd, 09. septembar 2022. – Od početka 2022. godine u Srbiji je ubijena 21 žena, rekla je FoNetu koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević.

Ona je ukazala da je najveći problem to što se svi bave samo posledicama nasilja nad ženama, a uzrocima skoro niko.

S obzirom na to da su 2021. godini ubijene 24 žene, a da 2022. još nije gotova, ona u serijalu razgovora Stigma nije isključila mogućnost da će biti još tragedija.

Mi i dalje govorimo da svaka druga žena trpi psihičko nasilje, ali to su podaci stari 15 godina“, rekla je Stanojević i dodala da bi anketiranje trebalo da se sprovodi uporedo sa popisom stanovništva koje nas očekuje ove godine.

Kako je nagasila, trebalo bi sprovesti veliko sociološko istraživanje, jer puka statistika daje samo širi okvir priče o nasilju nad ženama.

Potrebno je otkriti šta je uzrok takvog ponašanja, kako bi se tragedije predupredile, poručila je Stanojević.

Ona je podsetila na nedavni slučaj kada je muškarac posle slave ubio svoju suprugu u dvorištu na ljuljašci, a potom ubio i sebe.

Onda svi kažu ‘da su oni bili skladan par’, pa ‘niko ne bi rekao’, a kasnije se ispostavi da je žena prijavljivala nasilje, ali da niko nije reagovao i da je slučaj stajao u fioci“, objasnila je Stanojević, napominjući da ne govori samo o tom slučaju, već o šablonu nasilja.

Nasilno ponašanje je često naučeno, ukazala je ona i dodala da su i nasilnici i žrtve često u detinjstvu gledali kako otac tuče majku, deda babu, brat sestru i prihvatili nasilje kao nešto normalno.

Ali postoje i one druge žene koje su potpuno svesne da ono što žive ne treba da im se dešava i spremne su da to menjaju. Takvim ženama treba pomoći“, predočila je Stanojević.

Prema njenom objašnjenju, pomoć ne treba da bude samo nekoliko meseci provedenih u Sigurnoj kući, posle čega nemaju rešenje za dalje.

Potrebno je da se žena finansijski obezbedi kako bi mogla da vidi samostalan životnakon izlaska iz Kuće. Mora da ima nekog da joj čuva decu, jer ona ne može da ostavi bebu i da ode na posao“, obrazložila je Stanojević.

Ukoliko se to ne obezbedi, dešava se da su neke žene prinuđene da se vrate nasilnicima, mada je, kako primetila, broj žena koje se vraćaju nasilnicima mali – tek devet od 100 žena.

</ center>

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…