Stano: Evropska komisija očekuje od Srbije da se ponaša u skladu s preuzetim obavezama

Peter Stano

Brisel, 12. avgust 2020. – Evropska komisija očekuje od Srbije da se ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela kao zemlja koja je integracije u EU označila za strateški prioritet.

Povodom informacija da je Srbija od Kine pribavila novi kontingent vojne opreme, portparol EU Peter Stano izjavio je za Glas Amerike (VoA) da Beograd mora da uskladi spoljnu i bezbednosnu politiku sa evropskom.

Vlasti Srbije su integracije u EU označile kao strateški prioritet države. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela„, naveo je Stano u pisanoj izjavi za VoA.

Da bi Srbija napredovala na putu integracija u Evropsku uniju potrebno je da se postepeno uskladi sa njenom spoljnom i bezbednosnom politikom na osnovu pregovaračkog okvira„, podvukao je Stano upitan oko okolnosti koje ukazuju na intenziviranje vojne saradnje Srbije i Kine.

U pitanju je kupovina kineskog raketnog odbrambenog sistema FK-3 koja je notirana u izveštaju državnog preduzeća Jugoimport SDPR, priloženom Agenciji za privredne registre (APR) Srbije.

Srbija je uključena u bezbednosnu saradnju sa Evropskom unijom kroz doprinose koje pruža u misijama i operacijama„, dodao je Stano.

U Ambasadi SAD je prethodno, povodom informacija o nabavci kineskog raketnog odbrambenog sistema FK-3, za Radio slobodna Evropa (RSE) rečeno da bi vlade trebalo da su svesne kratkoročnih i dugoročnih rizika i cene koju povlači poslovanje sa kineskim kompanijama.

Iz Ambasade SAD su u pisanoj izjavi naveli i kako Srbiji „savetuju da radi na potpunijem usklađivanju sa Zajedničkom bezbednosnom i odbrambenom politikom EU„.

Izbor snabdevača bi trebalo da odražava deklarisani cilj Srbije da se što više integriše sa Evropom. Ima i drugih prodavaca koji ne zavise od autoritarnih režima, a nude opremu ne samo sposobnu da zadovolji odbrambene potrebe Srbije već i uporedivu po kvalitetu i ceni„, zaključuje se u izjavi Ambasade SAD za RSE.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je da je „razumeo kritiku Ambasade SAD“ zbog kupovine kineskog oružja i napomenuo da tumači to kao političko saopštenje.

Nama svaki put kada se odlučimo za nešto da kupimo (od oružja) uvek neko ima nešto protiv i to je logično„, rekao je Vučić prilikom obilaska Savskog trga u Beogradu.

Vučić je kazao i da Srbija još nije kupila kineski raketni sistem protivvazdušne odbrane FK-3, ali da je „razmišljano o tome„.

Nabavka raketnog odbrambenog sistema FK-3 uvrštena je u godišnji izveštaj državne kompanije Jugoimport SDPR, koji je priložen prošle nedelje Agenciji za privredne registre Srbije.

U ovom dokumentu, Jugoimport SDPR navodi da je realizovao 163 sporazuma o uvozu iz 31 zemlje u vrednosti od 620,3 miliona dolara u 2019. godini. U to spada i nabavka dronova iz Kine i prva poznata kupovina u Evropi sistema FK-3, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…