Stanković: Vučić je čovek monologa, ne čini mi se kao političar s kojim ima smisla razgovarati

Aleksandar Stanković

Beograd, 20. maj 2020. – Aleksandar Stanković, novinar oštar na jeziku i voditelj kultne emisije „Nedeljom u 2“ na Hrvatskoj radio-televiziji koja se i u Srbiji pomno prati.

Stanković je za Nova.rs govorio o tome koga bi danas rado zvao u emisiju, zašto srpskog predsednika Aleksandra Vučića ne bi, šta misli o relativizaciji ustaštva i da li mu se i danas „fućka za srpstvo i hrvatstvo“.

Jednom ste rekli da često zovete goste iz Srbije, ali da ne zovete fašiste iz Srbije. Tada se to odnosilo na Ratka Mladića i Milana Martića; ko danas iz Srbije nikako ne bi bio pozvan kod vas u goste?

Fašisti, nacionalisti i šovinisti. Previše po prirodi posla njihovih idiotarija moram da slušam ovde u Hrvatskoj, ne treba nam još uvoznih iz Srbije.

Koga biste od srpskih političara danas ugostili?

Staru gardu, Čanka i Čedu bih odmah ugostio. Za ostale ne znam.

Zašto baš njih?

Čeda i Čanak iz hrvatske perspektive izgledaju kao vrlo pristojni ljudi. A bogami u odnosu na sadašnju vlast to i jesu.

Vučića ste nazivali sposobnijim vlastodršcem od Tadića i govorili da vam se dopada što njegov mandat ne definišu nacionalizam i šovinizam iako ste ga isprva smatrali pročetnički orijentisanim. Šta u retrospektivi smatrate njegovom prednošću osim toga što ume da zadrži vlast? Da li ste opet promenili mišljenje o njemu i u kom smeru?

Ako sam to u vezi Vučića izjavio, valjda sam taj dan jeo neku termički loše obrađenu hranu. Iz sadašnje perspektive, Vučić mi se ne čini kao političar s kojim ima smisla razgovarati. On je čovek monologa. Očigledno je sposoban u tehnologiji održanja na vlasti, ali za priču o boljim hrvatsko-srpskim odnosima bojim se da on nije baš dobra adresa. Istina, i hrvatske vlasti nisu baš polomile noge da rade nešto po tom pitanju.

Ja bih pokušao da radim intervju s njim kada bih imao nadu da će se nakon tog razgovora srpsko-hrvatski odnosi pomaknuti barem malo napred, ali bojim se da od toga nema ništa, tako da bolje ne. On je u svakom slučaju srpski nacionalista koji simpatizira četništvo.

Tekst, u celosti, možete pročitati na portalu Nova.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…