Stanje ljudskih prava u Srbiji, u skoro svim oblastima, nezadovoljavajuće

Beogradski centar za ljudska prava

Beograd – Povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, Beogradski centar za ljudska prava ističe da je stanje ljudskih prava u Srbiji u skoro svim oblastima nezadovoljavajuće.

Saopštenje Beogradskog centra za ljudska prava povodom Međunarodnog dana ljudskih prava prenosimo u celosti.

To građani i građanke Srbije i te kako primećuju posebno kada su u pitanju njihova ekonomska i socijalna prava, ravnopravnost i borba protiv diskriminacije, ugroženost slobode okupljanja i izražavanja kao i medijskih sloboda, uz alarmantno prisustvo govora mržnje u javnom prostoru.

Podaci Beogradskog centra za ljudska prava, koji su prikupljeni i analizirani na osnovu učešća više od 10.000 ljudi u onlajn upitniku Oceni svoja prava, pokazuju da 86% ispitanika/ca smatra da radna prava u Srbiji nisu adekvatno zaštićena, te da položaj muškaraca i žena na tržištu rada nije jednak i ravnopravan.

Ovakvu percepciju građana/ki dodatno potkrepljuju zvanični podaci Zaštitnika građana prema kojima je najveći broj pokrenutih postupaka upravo u oblasti radnih prava – 12,55%, kao i u oblasti ekonomskih i imovinskih prava – 39,68%.

Čak 73% građana/ki smatra da im mesečna primanja ne omogućavaju dostojanstven život u Srbiji, što potvrđuje i zvanična statistiku o prosečnoj zaradi, inflaciji i prosečnoj potrošačkoj korpi.

Više od 80% građana/ki smatra da država ne obezbeđuje adekvatnu zdravstvenu zaštitu, kao i da u Srbiji nema kvalitetnog i pravednog sistema obrazovanja.

Čak 73% građana/ki smatra da žene i muškarci nisu ravnopravni u društvu, a te razlike potvrđuju i dostupni podaci u pogledu zapošljavanja i tržišta rada iz 2021. godine. Oni pokazuju da je nezaposleno 37,1% muškaraca u odnosnu na 53% nezaposlenih žena, da odsustvo za negu dece uglavnom koriste žene (82%).

Čak 91% građana/ki smatra da se država neefikasno bori protiv nasilja u porodici. Gotovo svakodnevno se u medijima mogu naći podaci o nasilju nad ženama, a samo u ovoj godini 25 žena ubijeno je u porodičnom nasilju.

I dok 69% građana/ki smatra da LGBTI osobe treba da imaju ista prava kao i svi ostali građani Srbije, tek 47% njih smatra da Srbija treba da usvoji zakon o istopolnim zajednicama kojim bi se zakonski regulisao čitav niz prava za LGBTI populaciju u Srbiji.

Kao i organizacije civilnog društva, i građani/ke smatraju i to u vrlo visokom procentu od 84% da im je ugrožena sloboda okupljanja, odnosno da im država ne štiti jednako i pod istim uslovima pravo da izraze svoj stav po određenom pitanju.

Više od 70% građana/ki smatra da njihovi lični podaci nisu adekvatno zaštićeni na internetu, dok je posebno poražavajuće što 91% ispitanika/ca smatra da mediji u Srbiji ne izveštavaju objektivno i profesionalno o temama koje su od društvenog i političkog značaja.

Preko 80% građana smatra da je govor mržnje zastupljen u javnoj sferi, a posebno zabrinjava što takav govor dolazi od predstavnika vlasti prema neistomišljenicima, ženama, civilnom društvu i nezavisnim novinarima.

Beogradski centar za ljudska prava nastoji da kontinuirano prati ostavrivanje ljudskih prava i principa vladavine prava u Srbiji.

Boreći se za demokratsko, otvoreno i društvo zasnovano na evropskim vrednostima, vladavini prava, na pravdi i solidarnosti, nastavićemo i ubuduće da u saradnji sa organizacijama civlnog društva, ukazujemo na značaj i neophodnost poštovanja ljudskih prava građanki i građana Srbije i njihovu adekvatnu zaštitu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…