Štajnmajer zapretio zemljama koje ne poštuju odluku o raspodeli izbeglica

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer zapretio je zemljama EU da će snositi pravne posledice ako ne budu poštovale odluku o raspodeli izbeglica.

„Evropa je zajednica prava. Data reč nešto znači. Ako ne budemo mogli drugačije, stvari će biti regulisane pravnim sredstvima, kako je i predvidjeno“, rekao je Štajnmajer nedeljniku Špigl.

Štajnmajer je pre svega mislio na Slovačku i Madjarsku, koje su uložile žalbu zbog odluke kvota o raspodeli izbeglica, doneta u septembru u Briselu.

„Evropska solidarnost nije jednosmerna. Oni koji odbijaju da prime izbeglice, moraju da znaju šta je tu rizik za njih otvorene granice Evrope“, rekao je nemački ministar.

Frank-Valter Štajnmajer nije prvi koji je zapretio zemljama koje odbijaju da se povinuju odlukama o preraspodeli izbeglica. Pre toga, to je učinio austrijski kancelar Verner Fajman, koji je rekao da bi tim zemljama mogla da bude smanjena svota novca koju dobijaju od EU.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…