Štada: U Srbiji 36 odsto građana priznaje da nedovoljno brinu o načinu ishrane

Foto: pixabay.com

Bad Vilbel – U Srbiji 36 odsto građana priznaje da o načinu ishrane nedovoljno brinu, a 43 odsto se žali na lošu probavu, gorušicu i druge probavne tegobe, rezultati su istraživanja farmaceutske kompanije Štada koje je obuhvatilo više od 30.000 ispitanika u 15 zemalja.

Multinacionalna korporacija Štada devetu godinu organizuje ispitivanje javnog mnjenja evropske populacije po pitanju zdravstvenih navika i odnosa prema zdravlju.

Sezona slava je u toku, a uskoro stižu i novogodišnji i božićni praznici. Bogata trpeza sa obiljem ukusa, boja, mirisa, donosi radost, ali obilniji i kaloričniji obroci mogu izazvati niz zdravstvenih tegoba i pokvariti praznično raspoloženje. Zato je važno da imamo meru jer naš stomak ne oprašta uvek preterivanje, posebno kada je u pitanju masna i začinjena hrana„, navodi se Štadinom Zdravstvenom istraživanju za 2022.

Iako skoro 75 odsto Evropljana svoje navike u odnosu na hranu i piće ocenjuju kao zdrave, u isto vreme njih 46 odsto se žali na digestivne tegobe. Loše varenje i gorušica najviše muče Poljake, 45 odsto i građane Srbije 43 odsto, ali i Špance 41 odsto, dok ozbiljne hronične probleme sa probavnim sistemom prijavljuje četiri odsto Evropljana i tri odsto građana Srbije.

Rezultati  istraživanja ukazuju da su žene, širom Evrope, osetljivije na probleme sa probavom. Čak 50 odsto ispitanica je istaklo da konstantno moraju voditi računa o vrsti i količini hrane koju konzumiraju, kako bi izbegle mučninu, nadimanje, povraćanje, probleme sa gasovima, te pojavu slabijih ili jačih bolova u stomaku.

O zdravoj ishrani najviše brinu Italijani (87 odsto), Holanđani (84 odsto) i Francuzi (83 odsto).

Da se tokom poslednjih 12 meseci hrane zdravije, ističe i 48 odsto građana Srbije i 50 odsto Španaca, što je iznad evropskog proseka od 40 odsto. O poboljšanju ishrane znatno manje brinu Britanci (30 odsto) i Belgijanci (31 odsto).

U Srbiji 36 odsto ispitanika priznaje da su im navike po pitanju hrane i pića nezdrave, što je znatno iznad Evropskog proseka od 19 odsto.

Štada je navela da su probiotici jedan od načina da se reše probavne tegobe, a da su probiotici veoma korisni i da ih je dobro uzimati misli čak 55 odsto građana Srbije, što je znatno iznad evropskog proseka koji iznosi 37 odsto.

Štadino istraživanje pokazuje i da su širom Evrope probioticima više sklone žene (42 odsto) i mladi starosne dobi između 25 i 34 godine (44 odsto).

U delotvornost probiotika ima sumnju 34 odsto Evropljana, a da probiotici uopšte nisu potrebni smatra 16 odsto Holanđana, 10 odsto Nemaca, devet odsto Belgijanaca i pet odsto građana Srbije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…