Štada: Građani Srbije najviše se plaše gubitka bližnjih

Foto: pixabay.com

Beograd – Zdravstveno istraživanje kompanije Štada, koje je obuhvatilo više od 16  zemalja među kojima je i Srbija, pokazalo je da uprkos poboljšanju mentalne stabilnosti Evropljana još uvek postoji veliki broj strahova koji ih opterećuju.

Strah od gubitka bližnjih najviše plaši građane Srbije, a mnogo manje Britance i Holanđane, navodi se u istraživanju.

Prema istraživanju, koje je obuhvatilo više od 32.000 ispitanika, starosti od 18 do 99 godina, strah od gubitka bližnjih plaši 72 odsto Srba, zatim slede Rumuni sa 69 odsto, Poljaci sa 68 odsto, dok 50 odsto Britanaca ima taj strah i 45 odsto Holanđana.

Zdravstveni problemi su veliki strah svakog drugog Evropljanina, a bolesti se najviše plaše Portugalci, njih 68 odsto, zatim slede Španci sa 64 odsto i Italijani sa 61 odsto.

U saopštenju se navodi da su lični finansijski problemi treći najveći strah svakog drugog Evropljanina 50 odsto i građanina Srbije 53 odsto.

Ipak, od novčanih problema najviše strahuju Portugalci, njih 70 odsto, zatim slede Španci i Rumuni sa po 67 odsto.

Ratovi i geopolitički sukobi plaše u proseku 47 odsto Evropljana i 44 odsto građana Srbije.

Ovi problemi najviše uznemiravaju Poljake, u proseku 65 odsto, zatim slede Nemci sa 58 odsto, Rumuni sa 56 odsto, a najmanje od svih Britance sa 30 odsto.

Istraživanje je pokazalo i da muškarci znatno manje brinu od žena – čak i kada su u pitanju potencijalni gubitak voljene osobe ili lični finansijski problem. Žene u oba slučaja beleže čak 10 procentnih poena više brige i straha od muškaraca.

Kada je reč o tome kome poveravaju probleme, istraživanje je pokazalo da svaki drugi Evropljanin brige i strahove deli sa prijateljima, sa porodicom 49 odsto njih, a 47 odsto se izjasnilo da se poveravaju partneru.

Takođe, istraživanje je pokazalo da je sa poboljšanjem mentalnog zdravlja poboljšan i kvalitet spavanja, pa 68 odsto Evropljana spavanje opisuje kao dobro, što je za 3 procentna poena više u odnosu na prošlu godinu.

Najznačajnije poboljšanje beleže Kazahstan i Srbija, a najlošiji kvalitet spavanja prijavljuju Britanci, gde njih čak 41 odsto spava loše, od kojih sedam odsto često provode besane noći.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…