Štada: 62 odsto ispitanika iz Srbije nikada nije otišlo ni na jedan od dostupnih preventivnih pregleda

Foto: pixabay.com

Madrid – U odnosu na prošlu godinu kvalitet mentalnog zdravlja širom Evrope je poboljšan za čak 10 odsto, dok su predvodnici dobrog mentalnog zdravlja Srbija sa 80 odsto i Rumunija sa 86 odsto.

To jepokazao Zdravstveni izveštaj kompanije Štada za 2023. koji je obuhvatio 16 zemalja među kojima i naša.

Kako se navodi u izveštaju, koji je predstavljen na međunarodnoj konferenciji za novinare u Madridu, kada je reč o mentalnom zdravlju 67 odsto Evropljana ga ocenjuje kao „veoma dobro„, a samo 10 odsto kao „loše„, dok Srbija beleži skok od čak 22 odsto u odnosu na prošlu godinu, saopšteno je.

Sa druge strane, onlajn istraživanje javnog mnjenja po pitanju zdravstvenih navika i potreba koje je obuhvatilo više od 32 000 ispitanika, starosti od 18 do 99 godina pokazalo je i da Česi i Poljaci u najnižem procentu ocenjuju svoje mentalno zdravlje kao „dobro“ i da svaki peti Britanac ističe da mu je mentalno zdravlje „veoma loše„.

Pored toga, u Štadinom istraživanju se navodi da građani Srbije ne strahuju od nestašice lekova i da raste zadovoljstvo zdravstvenim sistemom sa 31 odsto u prethodnoj godini na 34 odsto u ovoj, dok se kod Evropljana beleži pad zadovoljstva za 10 odsto manje nego u prošloj godini.

Kako se navodi u izveštaju, najveći pad zadovoljstva registruje se u Britaniji, Portugalu i Italiji, a Evropljani strahuju i od moguće nestašice lekova, pa njih 41 odsto situaciju ocenjuje „kritičnom„, a znatno manje brinu građani Srbije sa 27 odsto i građani Britanije sa 37 odsto.

Pored toga, Štadino istraživanje se bavilo i pitanjem lične odgovornosti prema zdravlju i pokazalo je da se Srbija zajedno sa Poljskom svrstala na prvo neslavno mesto, jer  uprkos tome što 66 odsto ispitanika u našoj zemlji ističe da je prevencija važna u isto vreme čak 62 odsto izjavljuje da nikada nisu otišli ni na jedan od dostupnih preventivnih pregleda.

Sledi Rumunija sa 60 odsto jednako neodgovornih.

Istraživanje je pokazalo i da samo četiri odsto građana Srbije ide na sve dostupne preventivne preglede, a 33 odsto ode „na po neki„.

U izveštaju se navodi i da čak 79 odsto Evropljana svrstava rak među tri bolesti kojih se najviše plaše, ali čine malo da na vreme otkriju onkološku bolest.

Najčešće se na pregled odazivaju u Italiji i Portugalu po 39 odsto, dok u Srbiji, uprkos visokoj stopi oboljevanja i umiranja od pomenute bolesti, svega 26 odsto proverava zdravlje dojki.

Dodaje se da skoro 9 od 10 Evropljana ne dobija adekvatnu preventivnu zdravstvenu zaštitu, da 44 odsto Evropljana nisu obavili nijedan od dostupnih preventivnih pregleda, a samo 13 osto ide na sve preglede koji su im relevantni.

Navodi se da to ukazuje na nizak nivo zdravstvene prosvećenosti, ali i na različite prepreke u zdravstvenim sistemima koje bi trebalo otkloniti.

Istraživanje se bavilo i pitanjem troškova za kupovinu zdrave hrane, a podaci su pokazali da je ekonomska kriza primorala 59 odsto Evropljana da smanje izdatke važne za zdravlje.

Prema istraživanju, na kupovini sveže hrane naviše štede u Češkoj 38 odsto, Francuskoj 37 odsto i Nemačkoj 33 odsto, dok je u Srbiji 20 odsto građana smanjilo troškove za svežu hranu i 26 odsto izdatke za suplemente.

Onlajn anketu je sproveo Institut za istraživanje tržišta Human & Consulting u ime Štada grupe u čijem sastavu je i farmaceutska kompanija Hemofarm.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…