A šta si ti radio u ratu?

Povodom kažnjavanja novinarke Svetlane Božić Krainčanić zbog pitanja koja je uputila premijeru Vučiću na konferenciji za štampu, Inicijativa mladih za ljudska prava poziva celokupnu javnost, a posebno novinarke i novinare da još jednom pogledaju snimak sa konferencije za štampu.Pitanja koja je novinarka Božić Krainčanić postavila, a koja se tiču Vučićeve podrške Šešelju i politici “velike Srbije”, uznemirila su premijera, koji je burno reagovao i praktično optužio novinarku da je pod uticajem Inicijative, i naglasio da su to pitanja koja ispred zgrade Vlade deli Inicijativa.
 
Istovetni argumenti koriste se i u odlukama RT Vojvodine, gde se obrazlaže da je novinarka zastupala interese trećih lica time što je postavila pitanja koja je Inicijativa delila novinarima pred premijerovu konferenciju, i da se zbog toga kažnjava.
 
Pitanja koja se tiču političke prošlosti premijera Vučića, i podrške ideji “velike Srbije” ne predstavljaju interes Inicijative, već su od najvećeg interesa za javnost. Vučićeva kritika odluke RTV je u tom smislu posebno licemerna, zato što je identična njegovoj prvobitnoj reakciji koja je očigledno shvaćena kao signal u Radio-televiziji Vojvodina, što je apsolutno neprihvatljivo.
 
Inicijativa poziva novinarke i novinare da ne pokleknu pred očiglednim pritiscima, već naprotiv, da intenziviraju postavljanje neugodnih pitanja koja su od važnosti za građane i građanke Srbije.
 
Inicijativa pruža apsolutnu podršku novinarki Svetlani Božić Krainčanić, koja je kažnjena samo zbog toga što u Srbiji 2016. godine i dalje nije dozvoljeno postaviti čuveno pitanje “A šta si ti radio u ratu?”.
 
Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…