Šta nakon izbora u Hrvatskoj?!

izbori

Zagreb, 23. septembar 2016.( GONG) – Prevremeni izbori za zastupnike u Hrvatski sabor pokazali su sve nedostatke i ranjivost izbornog procesa, tela koja sprovode izbore i pravnog okvira koji je godinama zapušten.

Zbog nezamislivih slučajeva nebrojanja preferencijalnih glasova, neopravdano „izbrisanih“ građana iz prebivališta i popisa birača kao i kupovine glasova, tj. promene nacionalnosti pod pritiskom, GONG od buduće Vlade i Sabora traži hitno sređivanje izbornog zakonodavstva kako bi se zaustavio pad standarda sprovođenja izbora, povećao uticaj birača u izbornom procesu i nastavila izgradnja poverenja građana u izbore.

Nužno je daljnje jačanje unutarstranačke demokratije, uređenje izbornih jedinica na načelu jednakosti glasa – GONG-ov predlog šest jedinica, uvođenje tri preferencijalna glasa, smanjenje praga za preferencijalne glasove unutar liste s 10% na 5%, uređenje referenduma, nespojivost dužnosti (grado)načelnika i zastupnika, rešavanje pitanja predstavljenosti žena, reforma DIP-a i izborne administracije, ujednačavanje svih izbornih procedura za sve izbore kroz jedinstven izborni zakon te učinkovit i proaktivan nadzor finansiranja stranaka i izbornih kampanja od strane DIP-a.

Izbori su ponovno održani na rubu zakonitosti zbog nezakonitog odstupanja u broju birača po izbornim jedinicama, a vrhunac teških povreda izbornog procesa i mogućeg krivičnog dela zabeleženi su u Dubrovniku gde 107 glasova kandidatkinje Muratti nije evidentirano što predstavlja 10% njenih službeno osvojenih glasova. Sličan slučaj dogodio se i na biračkom mestu 107 u Splitu na kojem nisu prebrojani preferencijalni glasovi kandidata Narodne koalicije. Razlozi mogu biti nestručni i needukovani pojedini birački odbori na šta GONG godinama upozorava ili namerno krivotvorenje rezultata izbora što predstavlja krivično delo s predviđenom zatvorskom kaznom od šest meseci do pet godina. Postavlja se pitanje koliko je još takvih slučajeva koji bi se naknadno mogli otkriti uvidom u rezultate po biračkim mestima.

Na ovim izborima zabeleženi su slučajevi promena nacionalnosti građana uz određenu naknadu što predstavlja ozbiljan nasrtaj na izražavanje slobodne volje i nacionalne pripadnosti te kupovinu glasova. Gong očekuje od DORH-a i DIP-a detaljne provere i istrage ovih slučajeva kako bi se ubuduće zaustavila moguća krivična dela i vratilo narušeno poverenje javnosti i građana u izborni proces.

Posebno zabrinjava nekoliko desetina slučajeva „izbrisanih“ s popisa birača javljenih GONG-u nakon što im je odjavljeno prebivalište, a time i posledično oduzeto ustavno pravo glasa u jedinici u kojoj su imali prebivalište. Pohvalno je MUP-ovo sređivanje evidencije prebivališta što se  direktno odrazilo i na broj birača koji je sada puno realniji, a popis birača sređeniji. Međutim, ne smeju se dogoditi slučajevi „izbrisanih“ građana koji nemaju tzv. fiktivna prebivališta. Ključna je ujednačena, profesionalna i nezavisna primena Zakona o prebivalištu uz kontinuirani nadzor primene Zakona i postupanja policijskih službenika kako bi se izbeglo svako samovoljno brisanje građana iz evidencije prebivališta bez čvrstih dokaza što bi moglo dovesti do diskriminacije određenih kategorija građana.

Promene koje GONG traži nužan su korak povratka građana u središte izbornog procesa i jačanje poverenja građana kao nužnog uslova za ostvarenje slobodnih i poštenih izbora u kojima će građani neometano izraziti svoju slobodnu volju i nakon izbora učestvovati u procesima odlučivanja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…